A.Sekmokas: Ignalinos AE stabdymui visiškai pasiruošta

Lietuvos energetikos ministras pareiškė, kad Ignalinos atominė jėgainė visiškai paruošta galutiniam stabdymui ir jis neabejoja, kad ji bus sėkmingai išjungta.

Arvydas Sekmokas ketvirtadienį sakė tikįs, kad uždarius daugiau nei ketvirtį amžiaus veikusią branduolinę jėgainę, šalis nepajus elektros stygiaus.

"Jėgainė paruošta stabdymui, kuris nesiskiria nuo įprasto jos stabdymo. Viskas paruošta ir neabejoju, kad viskas bus teisingai ir tvarkingai atlikta. Manau, jokių netikėtumų nebus, esu patenkintas tuo, ką pamačiau", - BNS sakė ketvirtadienį uždaromoje Ignalinos atominėje elektrinėje apsilankęs A.Sekmokas.

Anot jo, įvykis yra svarbus ir reikšmingas, tačiau su IAE vadovybe daugiau kalbėta apie perspektyvą - jėgainės uždarymą ir naujos atominės elektrinės statybą.

Komentuodamas jau pradedančią veikti elektros biržą, energetikos ministras pabrėžė neabejojantis, kad elektros tikrai bus.

"Pagrindinis dalykas - kad elektros būtų. Tuo tikrai neabejoju. Elektros biržoje jau šiandien (ketvirtadienį - BNS) prasideda prekyba rytdienos (sausio 1 dienos - BNS) kiekiais, ir iki ketvirtadienio vakaro turėtume turėti ir pirkėjų, ir pardavėjų", - kalbėjo energetikos ministras.

Ignalinos AE, kurioje buvo sumontuoti galingiausi pasaulyje atominiai reaktoriai, ketvirtadienį 23 val. bus galutinai sustabdyta.

Pagal dar lapkritį Ignalinos AE direktoriaus Viktoro Ševaldino patvirtintą grafiką vienintelio veikiančio antrojo reaktoriaus galia nuo 1320 iki 700 megavatų (MW) bus pradėta mažinti 20 val., po trijų valandų ji pasieks 250 MW ir 23 val. jis bus visiškai išjungtas.

Panaudotas branduolinis kuras iš antrojo reaktoriaus po kelerių metų bus iškraunamas į baseinus, kur toliau bus aušinamas. Apie 2016 metus jis turės būti perkeltas į saugyklas.

Skaičiuojama, kad elektrinės išmontavimo ir pavojingų atliekų laidojimo darbai užtruks dar apie 30 metų.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių