A.Sekmokas: „Exelon“ galėtų tapti VAE partneriu-operatoriumi

Praėjusią savaitę Lietuvos Vyriausybei ir kompanijai „Hitachi“ pasirašius pirminę sutartį dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) koncesijos pagrindų, dabar visi projekto partneriai derėsis jau dėl pačios koncesijos sutarties, teigia energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Jis kalba, jog VAE projekte Lietuvai atstovaujantis „inžinierius“ JAV kompanija „Exelon“, su kuria gruodį pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, galėtų tapti VAE partneriu-operatoriumi.

„Exelon“ VAE projekte bus mums atstovaujantis „inžinierius“. Manau, jų patirtis ir kvalifikacija statant jėgainę leis išvengti klaidų. Mūsų turima patirtis Ignalinos AE nėra labai vertinga. „Exelon“ turi didžiausią branduolinių jėgainių parką JAV. Be to, aš neatmetu to, kad ši kompanija ateityje galėtų tapti VAE partneriu-operatoriumi. Nors šiandien su jais mes kalbame tik dėl projekto įgyvendinimo priežiūros iš mūsų pusės„, - interviu “Verslo žinioms" kalbėjo A.Sekmokas.

Paklaustas, ar Lietuva vykdys VAE šį projektą, jeigu išliks partnerystė tik su „Hitachi/GE“, ministras kalbėjo, jog likus mažiau partnerių projektas bus brangesnis.

„Viena vertus, kuo mažiau partnerių - tuo lengviau pasirašyti visus dokumentus ir susitarti. Kita vertus, kuo mažiau partnerių - tuo likusiems šis projektas brangesnis ir mažiau aiškių įsipareigojimų, kad Visagino AE pagamintą energiją galima bus parduoti platesnėje rinkoje. Tačiau pagrindinis mūsų tikslas yra turėti pakankamai pigios elektros generavimo šaltinį. Tai leis Lietuvai palikti Lietuvoje 3-4 mlrd. litų, o ne sumokėti Rytuose už energijos išteklius“, - sakė A.Sekmokas.


Šiame straipsnyje: VisaginasAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių