A.Sekmokas: elektra kitąmet gali brangti 1-2 centais

Nuo kitų metų elektra šalies vartotojams galėtų pabrangti 1-2 centais, prognozuoja energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Anot jo, išliks ir lengvata elektrinių viryklių naudotojams.

"Tai gali būti 1-2 centų įtaka kainos padidėjimui. Tai yra vidutinis tarifo padidėjimas reguliuojamiems vartotojams. Tokia yra labai preliminari prognozė", - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A.Sekmokas.

Tuo tarpu Rytų skirstomųjų tinklų generalinis direktorius ir būsimosios skirstomųjų tinklų įmonės "Lesto" vadovas Arvydas Tarasevičius BNS sakė, kad kol kas nesiūloma keisti tarifų.

"Mes neruošiame jokių konkrečių sprendimų. Analizuojame, skaičiuojame, bet nuo sausio neteikiame jokių naujų pasiūlymų", - teigė RST vadovas.

Anot A.Sekmoko, apie 50 proc. elektros Lietuva importuoja, o jos kaina auga, be to, brangsta ir dujos. Energetikos ministras BNS teigė, jog tarifai didėtų nuo sausio.

"Pelnas nėra galutinis įmonių tikslas - turime užtikrinti vartotojų interesas", - aiškino A.Sekmokas.

A.Sekmokas teigė, jog elektrinių viryklių turėtojams lengvata turėtų išlikti, nors dar neseniai tvirtino, kad tokios lengvatos nebeliks, o vartotojai, naudojantys daugiau elektros, turi mokėti mažiau, pasirinkę tam tikrus mokėjimo planus.

"Elektrinių viryklių lengvata, kaip ir minėjau, turėtų išlikti. Aš nemanau, kad mes turėtume bloginti sąlygas elektros vartotojams. Aišku, mes turėtume sudaryti vienodas sąlygas, tačiau tai nereiškia, kad viryklių tarifas turėtų būti panaikintas nuo sausio 1 dienos - tikrai to nenumatome", - sakė energetikos ministras.

A.Tarasevičius BNS taip pat tvirtino, kad visos lengvatos kol kas išlieka.

Kainų komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė BNS rugsėjį teigė, jog kainai kitąmet neturės įtakos tai, ar žmogus turi elektros viryklę ir ar naudoja elektrą šildymui. Ji sakė, jog Kainų komisija skirstomiesiems tinklams davė užduotį paruošti kelis kainodaros variantus, dėl kurių kaina nedidėtų, o vartotojas turėtų iš ko rinktis.

Šiuo metu elektros viryklėmis maistą ruošiantys gyventojai už kilovatvalandę moka 2-4 centais mažiau. Tokia lengvata anksčiau buvo aiškinama tuo, kad ruošti maistą elektra - brangiau nei dujomis.

Elektrinių viryklių savininkai sudaro 18 proc. VST ir 20 proc. Rytų skirstomųjų tinklų privačių klientų.


Šiame straipsnyje: elektra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių