A.Sekmokas: EK svarstys finansinę paramą Lietuvos atominei elektrinei

Nauja atominė elektrinė (AE) Lietuvoje yra regioninis projektas ir jį remia Europos Komisija (EK), teigia energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Anot jo, EK ketina svarstyti dėl finansinės paramos šiam projektui įgyvendinti skyrimo.

„Neseniai gautame eurokomisaro Guentherio Oettingerio laiške patvirtinama, kad tai regioninis projektas, kad EK jį remia ir taip pat numato svarstyti finansinius instrumentus, kaip šį projektą įgyvendinti“, – interviu Lietuvos radijui sakė ministras.

A. Sekmoko teigimu, Lietuva nesiekia vienašališkai pastatyti naująją atominę elektrinę.

„Tai regioninis projektas. Šio projekto įgyvendinimas arba neįgyvendinimas yra visos EK žingsnis ir taip pat ne tik Lietuvos, bet ir regioninis. Tai regioninis, Europos Sąjungos projektas“, – kalbėjo jis.

Pasak ministro, neįvykus konkursui dėl investuotojo į naująją Visagino atominę elektrinę, dabar vyksta tiesioginių derybų etapas, tačiau šis procesas – konfidencialus.

„Neįvykus konkursui pagal koncesijos įstatymą eina tolimesnis etapas, t.y., tiesioginių derybų etapas. Tai konfidencialus procesas, kad derybos nebūtų įtakojamos, kad būtų užtikrintas konkurencingumas, kad būtų galima susiderėti palankiomis Lietuvai sąlygomis. Informacija apie derybas nebus skelbiama, kol nebus pasiekti tam tikri preliminarūs susitarimai. O visus naujosios AE rodiklius tokius susitarimus pasiekus turės tvirtinti Seimas. Seimas tvirtins visus valstybės įsipareigojimus, visi rodikliai Seimui bus pateikti“, – tvirtina ministras.

Gruodžio pradžioje paaiškėjo, kad iš naujosios atominės elektrinės statybų konkurso pasitraukė vienintelė jo dalyvė Pietų Korėjos bendrovė „Korea Electric Power Corp.“ („Kepco“). Antras galimas dalyvis neatitiko keltų sąlygų.


Šiame straipsnyje: VAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

kkk

kkk portretas
Tu dalbajobcikas, uzteks tau tos energetikos, spruk is to posto, nes nusaus kaip suni

666

666 portretas
o kas is to ?! ka Lietuviai daugiau darbo tures ?! ar cia rupinamasi privaciais interesais --- statybos firma ir zemes savininkais !

nu nu

nu nu portretas
be konsultantu tamsta nesugebat, ka darysit? Ar cia priesrinkiminis sou? Konservai sugeba
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių