Apyvartoje – rekordinis litų kiekis, daugiausia – 1 cento monetų

Praėjusių metų pabaigoje fiksuotas didžiausias apyvartoje per devyniolika metų, kai cirkuliuoja litai, grynųjų pinigų kiekis: gruodžio 21-ąją apyvartoje buvo 11,64 mlrd. Lt grynųjų pinigų.

2012 m. gruodžio 31 d. grynųjų pinigų apyvartoje suma siek tiek sumažėjo: buvo 11,42 mlrd. Lt – 589,50 mln. Lt, arba 5,44 proc. daugiau nei prieš metus, rašoma pranešime spaudai.

„Grynųjų pinigų kiekis apyvartoje nuosekliai su nedideliais svyravimais augo visus praėjusius metus. Tam įtakos turėjo atsigaunanti ekonomika. Gruodį apyvartoje grynųjų tradiciškai visada padaugėja dėl šventinės prekybos. Šiemet kaip niekada daug buvo laisvų dienų, ir todėl komerciniai bankai iš anksto pasirūpino, kad švenčių išvakarėse ir jų metu bankomatuose nepritrūktų pinigų. Po švenčių grynųjų kiekis apyvartoje sumažėjo, nes daug pinigų išleista, ir jie grįžo į Lietuvos banką“, – sakė Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos direktorius Alis Jaramaitis.

2012 m. gruodžio 31 d. apyvartoje buvo daugiau kaip 91 mln. įvairių nominalų litų banknotų (jų suma – 11,161 mlrd. Lt, jie svėrė apie 91 toną) ir beveik 1,103 mlrd. įvairių nominalų apyvartinių monetų (jų suma – 241 mln. Lt, jos svėrė apie 2 248 tonas). Taip pat į apyvartą išleista apie 341 tūkst. kolekcinių (proginių) monetų (jų suma – 14,9 mln. Lt).

Per metus litų banknotų skaičius apyvartoje padidėjo 3,26 mln. vienetų (3,70 proc.), jų suma – 562,63 mln. litų (5,31 proc.), apyvartinių monetų skaičius apyvartoje – 69,84 mln. vienetų (6,76 proc.), jų suma – 26,10 mln. Lt (12,14 proc.).

2012 m. gruodžio 31 d. didžiausią visų banknotų apyvartoje dalį sudarė 100 ir 200 litų banknotai (atitinkamai 22 ir 36 proc.), didžiausią visų monetų apyvartoje dalį – 1 ir 2 centų monetos (atitinkamai 39 ir 21 proc.). 1, 2 ir 5 litų monetos sudarė apie tris ketvirtadalius  (76 proc.) visos apyvartinių  monetų apyvartoje sumos. Per metus 5 litų monetų apyvartoje suma padidėjo 1,4 procentinio punkto, 2 litų ir 1 lito – beveik nepakito.

Tik Lietuvos bankas turi teisę išleisti į apyvartą ir išimti iš jos litų banknotus ir monetas. Jų atsargos laikomos Lietuvos banko saugyklose Vilniuje ir Kaune. Iš jų nacionaliniais pinigais aprūpinami šalyje veikiantys komerciniai bankai.

Lietuvoje galioja fiksuoto nacionalinės valiutos kurso režimas, todėl Lietuvos bankas į apyvartą išleidžia tiek litų, kiek komerciniai bankai jam parduoda bazinės valiutos eurų. Litų kiekį apyvartoje lemia paklausa rinkoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valiukas

Valiukas portretas
Tai reiškia, kad iš esmės neturime savos valiutos. Litai yra tik eurų pakaitalai Lietuvos teritorijoje. Gerai tas, ar blogai, tai jau kitas klausimas.

eva

eva portretas
aišku lietuva ne amerika ,negaji į rinką sugrūsti milžiniško grynų pinigų kiekio,bet gali pasimokyti kaip grynus paversti elektroniniais,bankų balanse.arba išleisti popierinį auksą.aš tai dabartinių pencininkų vietoje iš švedijos ar danijos bankų reikalaučiau tokių pat indėlių sąlygų kaip ir kilmės šalyje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių