Aptarti santykius su ES ir verslo ryšius atvyks Turkijos prezidentas

Kitą savaitę į Lietuvą atvyks Turkijos prezidentas Abdullah Gul (Abdula Giulas), jo vizito metu daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama Ankaros siekiui įstoti į Europos Sąjungą (ES) ir verslo ryšiams.

Su gausia verslo delegacija atvykstančio prezidento vizitas Vilniuje numatomas balandžio 3-4 dienomis, interviu BNS sakė Turkijos ambasadorius Lietuvoje Akinas Alganas.

Diplomato teigimu, Turkija tikisi, kad dar šį pusmetį bus atnaujintos derybos dėl Turkijos narystės ES, o per Lietuvos pirmininkavimą antroje metų pusėje pavyks pradėti derybas dėl papildomų dviejų derybinių punktų.

„Turkijos strateginis tikslas - narystė ES“, - sakė ambasadorius.

Turkijos pastangos įstoti į ES pastaraisiais metais buvo įstrigusios ir iš 35 vadinamųjų derybų skyrių, dėl kurių turi susitarti šalys kandidatės, Ankara nuo 2005 metų, kai pateikė prašymą priimti ją į ES, yra pradėjusi derybas tik dėl 13.

Vizito metu A. Gulas susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite, premjeru Algirdu Butkevičiumi, Seimo pirmininku Vydu Gedvilu, Lietuvos totorių bendruomenės atstovais.

Abu prezidentai turėtų dalyvauti bendrame verslo forume, kuriame numatoma pasirašyti memorandumą dėl bendradarbiavimo.

Anot ambasadoriaus A. Akino, Turkija yra suinteresuota prisidėti prie „Vikingo“ geležinkelių projekto, kuris jungia Baltijos ir Juodąsias jūras.

„Šiandien mes esame vamzdynų kryžkelėje - gamtinių dujų, naftos. Nėra jokios priežasties, kodėl neturėtume konkretizuoti šio projekto, kuris eitų iš  Baltijos šalių iki Odesos traukiniu, iš Odesos į Samsuną jūrą ir vėl iš Samsuno į pietų Turkiją traukiniu. Tai bus labai įdomu“, - kalbėjo diplomatinės misijos vadovas.

Šiuos klausimus turėtų detaliai aptarti ir su prezidento delegacija atvykstantis Turkijos transporto ministras.

 


Šiame straipsnyje: Abdullah GulTurkijaLietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių