Aplinkos ministras susitiko su statybų asociacijų atstovais

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas priėmė šalies statybų asociacijų atstovus, aptarė su jais šiandieninę statybų sektoriaus padėtį, numatė ateities bendradarbiavimo perspektyvas.

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Adakras Šeštakauskas apžvelgė dabartinę statybų industrijos situaciją. Anot pranešėjo, statistika skelbia, kad šiuo metu šalyje bedarbių yra 220 tūkst. Iki metų pabaigos jų daugės, o statybinių profesijų atstovų tarp jų yra mažiausiai penktadalis. “O juk už sausų skaičių yra gyvi žmonės”,- teigė svečias.

Per pusmetį, pasak jo, cemento gamyba šalyje krito 62 proc., raudonų keraminių plytų gamyba apskritai sustojo, silikatinių plytų gamyba krito 85 proc., langų, durų - 65 proc. ir t.t.

A.Šeštakauskas išreiškė susirūpinimą, kad 1998 m., likvidavus Statybos ir urbanistikos ministeriją, statybininkų rūpesčiai lyg ir nukeliavo į antrą planą. Asociacijų nariai tikisi, kad situacija keisis į gerąją pusę. Svečio teigimu, daug vilčių dedama į rengiamą Statybos įstatymą, kuris šiuo metu pateiktas Seimui.

Asociacijos prezidentas dėkojo aplinkos ministrui už tai, kad buvo priimti stogų, mūro darbų reglamentai. Tačiau, pasak jo, dar reikės nemažai jėgų ir lėšų, kad darbas būtų tęsiamas.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Robertas Dargis priminė, kad pastarąjį dešimtmetį “šlubavo” planavimas: tiek regioninis, tiek investicijų pritraukimas, tiek planavimas valstybiniu lygmeniu.

Pasak R. Dargio, asocijuotoms struktūroms - planuotojams, architektams, statybininkams, urbanistams, namų eksploatuotojams - susijungus būtų geriau matomos visos svarbiausios problemos, būtų lengviau jas spręsti.

“Šiandien mes turime suvokti, kad sėdime viename vežime. Kai krenta ekonomika, krenta ir statybų verslas. Džiugu, kad šiandien yra didžiulis potencialas pozityviai nusiteikusių sistemos pertvarkai žmonių, kurie nori pasiūlyti, kaip reikia tai padaryti, kad būtų geriau visiems, kad būtų aišku ir statybininkams, ir planuotojams, ir architektams, ir daugiabučių gyventojams”, - kalbėjo asociacijos prezidentas.

R. Dargio nuomone, Aplinkos ministerija yra ta konsoliduojanti jėga, kuri gali sujungti minėtas pajėgas, sutelkti jas bendram darbui. Aplinkos ministras savo ruožtu patikino, kad būtent šiuo keliu ir einama.

G. Kazlauskas taip pat padėkojo susirinkusiems už siekį dirbti visuomenės labui, kvietė dažniau susitikti, teikti pasiūlymus ir kartu spręsti kylančias problemas. “Esu tikras, jog tik kalbėdamiesi, diskutuodami ir dirbdami kartu galime rasti sprendimus, kurie padės pagerinti tiek visuomenės, tiek valstybės, tiek verslo padėtį”, - sakė aplinkos ministras.

Susitikime dalyvavo Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Gintautas Bražiūnas, Lietuvos santechnikų asociacijos prezidentas Juozas Marčiulaitis, Lietuvos projektavimo įmonių asociacijos direktorius Rimvydas Pranaitis, Lietuvos projektavimo inžinierių asociacijos valdybos pirmininkas Jonas Mulevičius, Statybos industrijos asociacijos direktorius Vytautas Čaplikas, Lietuvos statybininkų asociacijos viceprezidentas Antanas Butkus, Lietuvos statybos inžinierių sąjungos pirmininkas Algirdas Vapšys, Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Adakras Šeštakauskas, Lietuvos betranšėjų technologijų asociacijos prezidentas Artūras Abromavičius, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Robertas Dargis ir šios asociacijos direktorė Dalia Bardauskienė. 


Šiame straipsnyje: Kazlauskasstatybų sektorius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių