Apklausa: šiemet šventės bus gerokai kuklesnės

Tik 1 iš 50 Lietuvos gyventojų šiemet žiemos švenčių stalui bei dovanoms planuoja skirti šiek tiek daugiau lėšų nei pernai. Kas dešimtas jų žada neskirti visai.

Išlaidas dovanoms ir šventiniam stalui prieš didžiąsias metų šventes šiemet nusiteikę karpyti septyni iš dešimties Lietuvos gyventojų, rodo tradicinė Kalėdų ir Naujųjų metų išvakarėse „Swedbank“ užsakymu tyrimų bendrovė „Sprinter“ atlikta sociologinė apklausa.

Taupyti švenčių sąskaita 2009 metais lietuviai yra nusiteikę kur kas radikaliau nei kitų Europos valstybių gyventojai.

„Taupymas šiais metais Lietuvoje tapo neišvengiama būtinybe, tad natūralu, kad jo neatsisakoma ir per didžiąsias metų šventes. Panaši tendencija vyrauja ir didžiojoje Europos dalyje, tiesa, išlaidų mažinimas dovanoms ir šventiniam stalui Lietuvoje yra vienas didžiausių“, - sako „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Čičkauskaitė-Bložienė.

Bendrovės „Deloitte“ atliktos apklausos duomenimis, Vakarų Europoje labiausiai prieš šių metų šventes nusiteikę taupyti airiai - 41 proc. jų sakė dovanoms išleisią mažiau nei 2008 m. Panaši tendencija vyrauja ir Prancūzijoje (29 proc. gyventojų žada išleisti mažiau), Ispanijoje (28 proc.), Portugalijoje (27 proc.).

Daugiau nei prieš metus dovanoms ir šventiniam stalui skirti šiemet yra nusiteikę lenkai, rusai, ukrainiečiai.

„Prognozuojama, kad vidutinis europietis šiemet šventėms išleis 25 proc. mažiau nei pernai. Lietuvoje šis išlaidų karpymas, manome, bus didesnis. Nemaža dalis gyventojų šiemet jau pajuto mažėjant pajamas, tad pinigų, kuriuos galima skirti šventėms, yra mažiau. Išlaidavimą stabdys ir neužtikrintumas dėl ateities - valstybinio sektoriaus darbuotojų atlyginimų, socialinių išmokų mažinimas dar tik prasideda ir gyventojai su pagrįstu nerimu žvelgia į ateinančius metus“, - sako O. Čičkauskaitė-Bložienė.

Ji pastebi, kad mažinti išlaidas šventėms yra nusiteikę didžioji dalis gyventojų, nepriklausomai nuo socialinės padėties, išsilavinimo ar darbo užmokesčio.

„Gana nuosaikus lėšų, skiriamų dovanoms ar šventiniam stalui, mažinimas buvo pastebimas jau pernai, kai mažiau nei 2007 m. išleisti šventėms ruošėsi beveik pusė apklaustųjų. Šiemet ši tendencija dar labiau sustiprėjo. Vienintelė socialinė grupė, kuri dažniau nei kiti planuoja dovanoms išleisti daugiau, yra ūkininkai (7 proc. sako išliesią daugiau) - ši apklausa, kaip ir atlikta vasarą, rodo, kad jie prie ekonomikos sunkmečio prisitaikė lengviau nei dauguma kitų“, - aiškina O. Čičkauskaitė-Bložienė.


Šiame straipsnyje: šventėsdovanos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių