Apklausa: pirkimas išsimokėtinai - patraukliausia kreditavimo paslaugų rūšis

Prekių ir paslaugų pirkimas išsimokėtinai Lietuvos gyventojams yra viena patraukliausių kreditavimo paslaugų Lietuvoje.

Tai rodo finansų įstaigos „General Financing“ užsakymu vasario mėnesį atliktas visuomenės nuomonės tyrimas.

Pirkimo išsimokėtinai paslaugų patrauklumą šalies gyventojai įvertino 7,4  balo (iš 10 galimų). Bankų vartojimo kreditų teikimo paslauga buvo įvertinta 6,4 balais, tuo tarpu greitųjų kreditų - 3,9 balais.

Pasak „General Financing“ generalinio direktoriaus Konstantino Balakino, tiesiog pateikus asmens tapatybę įrodantį dokumentą išsimokėtinai įsigyti prekę ar paslaugą per keliolika minučių Lietuvoje galima jau daugiau nei 10 metų.

Dėl to pirkimo išsimokėtinai paslauga šalies gyventojams yra gerai žinoma ir lengvai suprantama. Tyrimo metu 70,7 proc. visų respondentų nurodė, kad pirkimas išsimokėtinai jiems yra patrauklus, nes, jų nuomone, šią paslaugą bankams priklausančios finansų įstaigos teikia skaidriai ir aiškiai pristatydamos visas išlaidas.

Tuo tarpu 54,7 proc. taip mano apie bankų teikiamus vartojimo kreditus ir tik 18,8 proc. - apie greituosius kreditus.

Be to, tyrimas parodė, kad daugiau nei pusė šalies gyventojų mano, jog vartotojiško lizingo paslaugas teikiančios bendrovės siūlo ir greituosius kreditus (taip manantys nurodė 52,5 proc. visų apklaustųjų).

„Tokia šalies gyventojų nuomonė susiformavo Lietuvos lizingo bendrovėms pradėjus teikti vartojimo kreditus pavedimu į banko sąskaitas. Žmonėms kol kas sudėtinga susigaudyti atsiradusioje kreditavimo paslaugų bei šias paslaugas teikiančių finansų įstaigų įvairovėje, dėl to greitųjų kreditų ir vartojimo kreditų paslaugos yra painiojamos,“ - mano K. Balakinas.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad šalies gyventojams yra svarbu tai, jog finansų įstaigos siūlytų prekių ar paslaugų pirkimo išsimokėtinai paslaugas (taip manantys nurodė 51,1 proc. visų apklaustųjų), paslaugas teiktų skaidriai (52,4 proc.), būtų bankai arba priklausytų bankams (48,1 proc.) bei maloniai aptarnautų klientus (46,5 proc.).

Prekių ar paslaugų pirkimo išsimokėtinai paslaugos patrauklumą šalies gyventojams rodo ir pačios finansų įstaigos „General Financing“ veiklos duomenys. 2009 metais į „General Financing“ kreipėsi 61 proc. daugiau norinčiųjų įsigyti prekes ar paslaugas išsimokėtinai nei 2008 metais. Naujų prekių ar paslaugų pirkimo išsimokėtinai sutarčių 2009 m. buvo sudaryta 75 proc. daugiau nei 2008 metais. Šiuo metu pirkimui išsimokėtinai žmonės skolinasi vidutiniškai 1150 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių