Apklausa: Kalėdų dovanoms dauguma lietuvių išleis iki 50 litų

Šiemet dauguma lietuvių Kalėdų dovanoms planuoja išleisti iki 50 litų, rodo Europos Sąjungos (ES) inicijuota vartotojų informavimo kampanijai "Žinok savo teises ir laimėk" užsakyta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa.

Iš apklaustų 1005 asmenų apie 40 proc. Kalėdų dovanoms ketina skirti iki 50 litų, apie 23 proc. - iki 100 litų, 15,9 proc. - iki 200 litų, apie 4 proc. - iki 400 litų ir 1,9 proc. - daugiau nei 701 litą.

Respondentų taip pat buvo klausiama, ar yra tekę gauti nereikalingų ar nepatikusių dovanų.

"Beveik 30 proc. respondentų teko susidurti su nepageidaujamomis Kalėdų dovanomis, tuo tarpu 63 proc. teigia su tokiomis dovanomis nesusidūrę", - žurnalistams pirmadienį spaudos konferencijoje sakė kampanijos "Žinok savo teises ir laimėk" projektų vadovė Justina Gineikienė.

Anot jos, 63 proc. apklaustųjų sutiktų, jei jiems prie dovanos būtų pridėtas pirkimo kvitas, o tai leistų išvengti nepageidaujamų dovanų.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Teisės skyriaus vedėjo pavaduotojos Giedrės Mickutės teigimu, vartotojai per 14 dienų gali pakeisti arba grąžinti daugelį prekių, jei jos nepatinka, bet yra kokybiškos ir nedėvėtos.

"Bet yra prekių, kurių grąžinti negalima, tai - kvepalai, fotografijos prekės, kūdikių drabužėliai ir kitos", - sakė G.Mickutė.

Dėl nekokybiškų prekių vartotojai gali kreiptis per 2 metus, net jei garantijoje nurodytas trumpesnis terminas arba termino apskritai nėra.

"2009 metais inspekcija gavo 2101 skundą, iš jų pagrįstų buvo 62 proc.", - teigė G.Mickutė, pridūrusi, kad pagrįstų skundų mažėja.

2008 metais pagrįsti skundai sudarė 63 proc. visų Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos gautų skundų, 2007 metais - 67 proc.

Dažniausiai skundžiamasi dėl elektros prietaisų - 48 proc. skundų, odos gaminių ar batų - 15 proc.

Pasak Europos vartotojų centro Lietuvoje direktorės Viktorijos Ostrauskienės, vartotojai turi tokias pačias teises ir pirkdami kitose Europos Sąjungos šalyse.

"2009 metais gavome 155 skundus, daugiausiai, 40 proc, dėl oro keleivių teisių, pavyzdžiui, kai atšaukiami skrydžiai", - teigė V.Ostrauskienė.

Anot jos, perkant internetu reikia įsitikinti internetinio puslapio patikimumu, ar kompanija priklauso "trustmark", "trust seal" programoms, susipažinti su prekių grąžinimo politika.

Daugiausia skundų Europos vartotojų centras Lietuvoje gauna dėl prekių ar paslaugų Jungtinėje Karalystėje, Latvijoje, Vokietijoje.


Šiame straipsnyje: kalėdinės dovanosdovanos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių