Apklausa: euro įvedimui pritaria kas trečias estas

Tik trečdalis estų pritaria planuojamam euro įvedimui, rodo penktadienį paskelbtos apklausos rezultatai.

Viešosios nuomonės tyrimo instituto „Saar Poll“ atlikta apklausa parodė, kad 34,3 proc. respondentų pritaria tam, kad nuo kitų metų sausio 1 dienos estiškas kronas pakeistų eurai.

52,8 proc. teigė tam nepritariantys, 12,8 proc. nuomonės neturėjo, praneša naujienų agentūra AFP.

Praėjusį mėnesį Estijos euroskeptikų užsakymu atliktoje apklausoje dalyvavo 1 524 žmonės.

Tuo metu vyriausybės užsakyta 501 žmogaus apklausa praėjusį mėnesį parodė, kad pritariančiųjų euro įvedimui yra 49 proc., o 40 proc. pasisako prieš.

Euroskeptikų šalininkas Antis Poolametsas teigė, kad estai baiminasi kainų kilimo ir nenori atsisakyti kronos, kuri įvesta šaliai atgavus nepriklausomybę 1991 metais.

„Aš priešinuosi reformai, nes esu giliai įsitikinęs, kad Estijos ekonomikai žymiai geriau sekasi neprisijungus prie eurozonos, kurioje šalims įprasta sukaupti dideles skolas ir gyventi ne pagal išgales. Mes atsisakome svarbios priemonės įtakoti savo ekonomiką“, – sakė jis.

Estija dažniausiai sugeba subalansuoti biudžetą, be to, šalis turi mažiausias skolas Europos Sąjungoje.

Estijos centro dešinės vyriausybė, dar prieš krizę garsėjusi konservatyvia fiskaline politika, kovodama su nuosmukiu sumažino viešąsias išlaidas, kad šalis atitiktų euro įvedimo kriterijus.

Vyriausybė atmeta skeptikų argumentus, teigdami, kad nepaisant Graikijos skolų krizės ir kitų eurozonoje kilusių problemų, šiai Baltijos valstybei prasminga prisijungti prie klubo, kuriame – pagrindiniai jos prekybos partneriai.


Šiame straipsnyje: Estijaeurai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių