A.Paškevičius: Lietuvoje per daug brangus mokesčių administravimas

Lietuvos situacija šios ekonominės recesijos metu nėra tokia jau beviltiška, kokia gali atrodyti. Tuo įsitikinęs Vilniau universiteto Tarptautinio verslo mokyklos (VU TVM) prof. Arvydas Paškevičius. Jis prisimena ankstesnes Argentinos, Meksikos ar Tailando šalių krizes, kurių metu buvo uždaromi bankai, masiškai nemokami atlyginimai gyventojams.

Žvelgdamas į praėjusių metų valstybės einamosios sąskaitos balansą, VU TVM prof. A. Paškevičius pastebi akivaizdų pagerėjimą, tačiau šių metų pirmųjų mėnesių balansas – vėl neigiamas. „Visos prognozės dėl bendrojo vidaus produkto yra susijusios su einamosios sąskaitos deficitu, o tai, aišku, vėl pablogins daromas BVP prognozes“, - įsitikinęs VU TVM Finansų katedros vedėjas.

Lafero kreivė – tai praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje sukurta teorinė koncepcija, kuri parodo įplaukų į biudžetą priklausomybę nuo mokesčių tarifų. VU TVM prof. A. Paškevičius pasitelkia šią kreivę iliustruodamas ir situaciją Lietuvoje. Praėjusiais metais nors ir buvo padidinti mokesčiai, tačiau lėšų į biudžetą nebuvo surinkta daugiau.

„Tam yra logiškas paaiškinimas. Mokesčiai pasiekė tokią ribą, kai net didžiosios verslo šakos, kurių indėlis į biudžetą didžiausias, arba bankrutuoja, arba pasitraukia į šešėlinę ekonomiką. Tokios verslininkų reakcijos ir buvo galima tikėtis – siekdami išvengti katastrofos, jie pasirenka jau užmirštus mokesčių slėpimo būdus“, - įsitikinęs VU TVM prof. A. Paškevičius.

Taip pat VU TVM Finansų katedros vedėjas įžvelgia dar vieną didelę mokesčių sistemos problemą – tai pernelyg brangus mokesčių administravimas. Dažnai yra paskelbiami teisingi ir logiškai pagrindžiami mokesčiai, tačiau jų administravimo kaštai yra labai dideli, todėl sumažėja sistemos efektyvumas. Mokesčių sistemą jis siūlytų optimizuoti ir supaprastinti.

Greičiau pakilti iš krizės Lietuvai galėtų padėti kryptingas ir tikslingas Europos Sąjungos Struktūrinių fondų skiriamų lėšų pritraukimas ir panaudojimas. „Tereikia sugebėti pinigus tinkamai panaudoti ir tai būtų jėga, kuri galėtų vėl įsukti šalies ekonomikos variklį“, – įsitikinęs VU TVM prof. A. Paškevičius.


Šiame straipsnyje: Paškevičiusmokesčiaikrizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių