Antrąjį pusmetį srautai į parduotuves sumažėjo, čekis sutrumpėjo

Pirmą pusmetį džiuginę mažmeninės prekybos augimo rodikliai, vasarai baigiantis vėl pradeda leistis žemyn.

Tradicinius sezono svyravimus kiek sustiprina baimės dėl šildymo sezono ar ekonomikos ateities, tačiau nei labai pavojingo nuosmukio, nei priežasčių prekybai sparčiau augti rinka dar neįžvelgia, penktadienį informuoja „Verslo žinios“.

„Matome bendrą tendenciją, kad žmonių srautas į parduotuves truputį sumažėjęs ir vidutinis čekis sutrumpėjo, bet sezonas šiuo metu daro itin didelę įtaką“, - prekybą rudenį aptaria bendrovės „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ konsultantas Justas Gavėnas.

Pasak jo, rugsėjo-lapkričio mėnesiais prekybininkai patiria tarpsezonio įtaką, o tai, anot pašnekovo, smogia mažmeninei prekybai. Ir nors lūkesčiai bei neaiškumai dėl ekonominės padėties viską sustiprina, pavojaus varpais, J.Gavėno nuomone, skambinti nereikia.

„Yra labai daug sektorių, kuriems atsiliepia, kad vienas sezonas praeina, kitas dar neateina, pavyzdžiui, lengvų drabužių sezonas jau baigėsi, šilčiausių - dar neatėjo. Manau, kad ir lapkritį dar galime matyti mėnesinį kritimą. Labiau laukiama Kalėdų laikotarpio, kai prekybą atsigaus“, - aiškina jis.

Statistikos departamento duomenis, šių metų rugsėjis kone visiems mažmeninės prekybos sektoriams buvo liūdnesnis už vasaros mėnesius.
Metinis prekybos augimas pastaraisiais mėnesiais svyruoja, tačiau gaunamos pajamos tiek vasarą, tiek ir prasidedant rudeniui kol kas išlieka apie 20 proc. gausesnės nei pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių