Analitikė: brangę degalai didino infliaciją

SEB banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė teigia, kad kovą didėjusios degalų kainos ir brangusios kitos sąnaudos neleido atsigauti šalies vartojimui, tuo pačiu spaudė kainas aukštyn.

Analitikė BNS teigė, kad tai yra nesveika šalies ekonomikai, kuri bando "kapanotis iš krizės".

"Vidaus paklausa išlieka silpna ir kaip ir turėtų spausti infliaciją į mažėjimo pusę, bet tam įvykti neleidžia didėjančios sąnaudos. Nesveika, ekonomikai esant nuosmukyje ir kapanojantis iš krizės, turėti kylančias kainas ir taip - dėl brangstančios produkcijos - dar trukdyti atsigauti vartojimui", - BNS sakė V.Tauraitė.

Todėl, pasak jos, kovą kainos nežymiai pakilo ne dėl atsigavusios paklausos.

"Galima matyti, kad infliacija didėja dėl sąnaudų spaudimo ir tai nėra gera žinia. Dėl degalų brangimo efektas (kainų kilimo - BNS) buvo nemažas, antra - buvo sezoniniai veiksniai, kurie brangino drabužius, maistą", - BNS sakė V.Tauraitė.

Pasak jos, dėl brangusių energetinių išteklių būsto išlaikymas taip pat brango.

"Žinome, kad kas mėnesį gali šildymo kainas peržiūrėti ir tas atitinkamai dabar turi įtakos", - sakė V.Tauraitė.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje kovo mėnesį, palyginti su vasariu, užfiksuota 0,3 proc. infliacija.

Statistikos departamentas prognozavo, kad kovo mėnesį, palyginti su vasariu, Lietuvoje bus užfiksuota suderinta 0,1 proc. infliacija, SEB banko prognozė buvo 0,2 procento.

V.Tauraitė teigė, jog kiek didesnę nei prognozuota infliaciją galėjo lemti truputį spartesnis kainų augimas antroje kovo pusėje.

"Antroje mėnesio pusėje degalų - benzino ir dyzelino - brangimas buvo gana pastebimas. Atsižvelgiant į pasaulines ekonomikos plėtros tendencijas, manoma, kad pirmąjį pusmetį naftos kainos dar didės ir išliks, galbūt stabilizuosis antroje metų pusėje - taip kad šitas veiksnys bus nepalankus artimiausiu metu", - kalbėjo V.Tauraitė.

Ji pažymėjo, jog nuo rugsėjo naikinama mokesčio lengvata šildymui - tai vėlgi kels kainas. V.Tauraitė prognozavo, kad brangsiantys energetiniai ištekliai šiemet bus "lemiamas infliacijos veiksnys".

"Ir deja, turėsime brangstančią produkciją, nors patiriame ekonomikos nuosmukį", - sakė V.Tauraitė.

Statistikos departamento duomenimis, metinė defliacija kovą (kovą, palyginti su kovo mėnesiu pernai) siekė 0,2 proc., o vidutinė metinė infliacija - 2,2 procento.


Šiame straipsnyje: degalų kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių