Analitikai šiemet prognozuoja 0-2 proc. BVP augimą

Ekspertai šiemet prognozuoja 0-2 proc. Lietuvos bendrojo vidaus produkto augimą.

Žurnalo "Veidas" apklausti analitikai teigia, jog eksporto srityje šiemet jau pastebimas atsigavimas, tačiau dėl sumenkusio vidaus rinkos vartojimo ir didelio nedarbo tik kitąmet galima tikėtis reikšmingesnio ekonomikos pakilimo.

"Visi skaičiavimai rodo, ka jau antrąjį ketvirtį, palyginti su pirmuoju, turėsime ryškų pagerėjimą. Bėda ta, kad kol kas įspūdingas šuolis tik eksporto srityje, o vidaus rinkoje, deja, ryškaus pagerėjimo nematome, ką ir prognozavome. Šių metų SEB prognozė - 1 proc. BVP augimas, bet ir ji atsargi", - sakė SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

"Swedbank Markets" tarnybos vadovas Lietuvoje Tomas Andrejauskas teigė manantis, jog šiemet BVP svyruos panašiai kaip pernai - apie nulį.

"Reikšmingesnį atsigavimą matome tik 2011 metais, nes kol kas gerėja tik eksporto rodikliai, o vidaus vartojimas šiemet dar traukiasi, šalyje didelis nedarbas", - sakė T.Andrejauskas.

"Parex" banko valdybos pirmininkės Alma Vaitkunskienė teigė pastebinti, jog mažėja įmonių bankrotų, gerėja eksportuojančių bendrovių rezultatai.

"Pastebime du pagrindinius dalykus: sumažėjo įmonių bankrotų, nes įmonės, griežtai valdydamos savo išlaidas, peržiūrėdamos strategijas, transformuodamos savo veiklą, sugebėjo prisitaikyti prie rinkos sąlygų ir išlikti. Antra, matome tam tikrų su eksportu susijusių įmonių, taip pat ūkininkų, transporto bendrovių stabilizacijų ženklų. Tai geros prielaidos, tačiau dar ne reikšmingesnis pakilimas. 2010 metais prognozuojame 1,9 proc. BVP augimą", - sakė A.Vaitkunskienė.


Šiame straipsnyje: BVP

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių