Analitikai: Rytų Europos ekonomikos atsigavimas stiprėja

Rytų Europos ekonomikos plėtra artimiausioje ateityje spartės ir taps labiau subalansuota, teigia SEB grupės analitikai šiandien Stokholme paskelbtoje Rytų Europos šalių ekonomikos apžvalgoje „Eastern European Outlook“.

Apžvelgiamose šalyse pastebimi vidaus rinkos stiprėjimo ženklai, kurie parems teigiamą eksporto įtaką ekonomikos augimui. Artimiausiais metais ekonomikos kilimą stabdys ribojančioji fiskalinė politika ir ne tokia sparti kaip praėjusiais metais pagrindinių eksporto rinkų plėtra.

Pasak SEB grupės analitikų, Rytų Europos šalių eksportas 2011–2012 m. toliau augs sparčiu tempu ir išliks pagrindiniu ekonomikos augimo veiksniu. Kita vertus, vartojimas bei investicijos taip pat bunda po „žiemos miego“ krizės laikotarpiu ir veiksmingai prisidės prie ekonomikos plėtros.

Gerėjanti užimtumo ir realaus darbo užmokesčio padėtis bei atsigaunantis kreditavimo „apetitas“ jau 2010 m. leido išvysti pirmuosius vartojimo pagyvėjimo ženklus.

„Artimiausiais metais nedarbo lygio mažėjimas, darbo užmokesčio kilimas bei drąsesnis kreditavimas Rytų Europos regione įgaus pagreitį, todėl vidaus rinkos pakilimas bus dar akivaizdesnis“, – pažymi SEB grupės analitikai.

SEB grupės analitikai įžvelgia didėjančią infliacijos riziką, kuri labiausiai stiprėja dėl aukštų energijos išteklių ir maisto produktų kainų tarptautinėje rinkoje. Prognozuojama, jog toliau žaliavų kainos kils lėčiau, todėl infliacija, nors ir padidės, išliks vidutinė.

Pasak SEB grupės ekonomistų, išsivadavus iš krizės gniaužtų Rytų Europos šalyse sumažės viešųjų finansų deficitas. Valstybės skola didės, tačiau jos lygis tebebus smarkiai žemesnis nei daugelyje Vakarų Europos šalių.

Didėjančios žaliavų kainos padės sparčiau atsigauti Rusijos ir Ukrainos ekonomikai, teigia SEB grupės analitikai. Įplaukos už brangią naftą leis Rusijos ekonomikai vykdyti laisvesnę fiskalinę politiką, tačiau didesnė infliacija kelia grėsmę vartojimo atsigavimui. Ukrainos ūkio spurtą tramdys reikalavimai, kuriuos šiai šaliai kelia lėšų paskolinęs Tarptautinis valiutos fondas.

Lenkijos ekonomikos atsigavimas taps labiau paremtas investicijų plėtra, o fiskalinė politika turės būti griežtesnė, kad nebūtų viršytas valstybės nustatytas skolos lygis. SEB grupės prognozėmis, Baltijos šalių ūkio augimas 2011–2012 m. bus panašus ir sieks 4–5 procentus.

„Lietuvos, Latvijos ir Estijos ekonomikos plėtra šiemet vyks platesniu frontu nei praėjusiais metais. Atsigavimas tebebus pagrįstas eksporto didėjimu, tačiau optimistiškesnės nuotaikos ims vyrauti ir į vidaus rinką orientuotuose sektoriuose. Pastebimai mažės nedarbas, o atlyginimų „apkarpymus“ ims keisti jų didinimas. Ekonomikos augimas 2011–2012 m. bus vidutiniškai spartus, nepaisant pavojų – didėjančios infliacijos ir dėl emigracijos mažėjančios darbo jėgos pasiūlos“, – sako SEB banko Lietuvoje vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė.


Šiame straipsnyje: ekonomikakrizėBaltijos šalys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Mūsų atlyginimai ir pensijos yra paremti monopolijų skleidžiamu melu. Bankų pasamdyti veikėjai, kaip ponas G.Nausėda, meluoja, kad darbo našumas Lietuvoje dabar yra 4-8 kartus mažesnis, negu ES valstybėse. Tuo remiantis mokami 5-7 kartus mažesni atlyginimai negu Vakarų Europoje. Realiai mūsų darbo našumas yra tik tris kartus mažesnis. Reiškia, mes esame apvagiami ir taip verčiami emigruoti. Prispaustas kampan, G.Nausėda rašo,kad mūsų kainos tokios mažos, jog mes galime nusipirkti tik tris kartus mažiau, negu vakariečiai su tais litais, kuriuos uždirbame. Bet didelė nelygybė užtikrina, kad dauguma gali nusipirkti dar mažiau. Tai, kas svarbu, pavyzdžiui išsilavinimas vaikams turi, palyginus, labai didelę kainą Lietuvoje. Jei net daleisime, kad G.Nausėda būtų teisus, tai emigracija parodo, kad mūsų sistema neišlaiko konkurencijos su Vakarais, esant tokiam darbo kompensavimo ir pensijų lygiui, kokį turime. Tą lygį reikia kelti. Tam turime kurti stiprias profsąjungas ir jų palaikomą politinę partiją. Vienintelė išeitis yra revoliucija taikiomis priemonėmis. Vykime vagis ir melagius nuo prisivogtų turtų ir valdžios.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių