Analitikai pasigenda aiškumo dėl „Snaigės“ plėtros

Po akcininkų persigrupavimo šaldytuvų gamintoja "Snaigė" toliau viltingai žiūri į eksporto rinkas ir dėlioja plėtros Kazachstane planus.

Analitikai pažymi, kad investuotojams bendrovė įdomi, tačiau pasigenda aiškumo tiek dėl akcininkų, tiek dėl plėtros, rašo "Verslo žinios".

Investicijų bendrovė "Hermis Capital" (HC), dar prieš kelerius metus kartu su susijusiais asmenimis valdžiusi 40 proc. "Snaigės" akcijų, kelerius pastaruosius metus akcijų paketą įmonėje nuosekliai mažino ir šį rudenį iš bendrovės akcininkų visiškai pasitraukė.

Rinkai telieka spėlioti, kas neseniai HC perleistas akcijas įsigijo - mat bendrovės vadovybė atsitveria tylos siena, rinką prižiūrinti Vertybinių popierių komisija (VPK) taip pat neteikia informacijos.

"Akcijos biržoje yra tokia duotybė, kuri gali pereiti iš rankų į rankas ir nuo vadovybės tai nepriklauso. Tik tiek ir galiu pakomentuoti. Visi akcininkai bus paskelbti kartu su kita ataskaita", - teigė "Snaigės" generalinis direktorius Gediminas Čeika.

"Snaigė", dar šiemet vasarį paskelbusi apie planus šaldytuvų gamyklą statyti Kazachstane, daugiau esminės informacijos apie šį projektą nepateikia. Buvo skelbta, kad bendrovė pasirašė bendros įmonės steigimo dokumentus su Kazachstano verslo korporacija "Saryarka".

"Kazachstane turime įmonę, mūsų partneriai projektui vis dar ieško finansavimo. Keletas pusiau valstybinių fondų toliau išlieka potencialiausi investuotojai, tačiau galutinių susitarimų nėra", - sakė G.Čeika.

Jis neigia kalbąs apie iš Kaliningrade turimos uždarytos gamyklos į Kazachstaną neva jau gabenamą įrangą.

Kalbėdamas apie artimiausio ketvirčio ir kitų metų perspektyvą, G.Čeika itin dideliu optimizmu nepasižymi: "Lietuvos pramonė atsigauna, bet atsigauna, sakykime, lėčiau nei planuota. Visi puoselėjome labiau optimistinius planus. Bet nėra blogai - yra tikrai geriau, nei buvo prieš metus".

Analitikai sako, "Snaigės" rezultatai vis dar išlieka trapūs, o akcijų kainos brangimas susijęs su lūkesčiais dėl plėtros Kaliningrade. Pasigendama daugiau komentarų iš įmonės vadovybės.

"Su Kazachstanu susiję lūkesčiai buvo vieni pagrindinių, kurie sukėlė akcijos kainos augimą 2010 metais. Tačiau jau daugiau nei pusmetį negirdėti jokių atnaujintų komentarų iš įmonės apie veiksmus Kazachstane, didėja abejonės, kad šis projektas gali pasisekti", - sak banko "Finasta" analitikas Tadas Povilauskas.

Jis svarsto, kad HC iš "Snaigės" galėjo trauktis spręsdamas problemas, susijusias su sudėtinga finansine padėtimi ir pinigų poreikiu. Be to, "Snaigės" perspektyvos esą nėra tokios, kad sulaikytų HC nuo šių akcijų laikymo, kai jiems reikia pinigų.


Šiame straipsnyje: Snaigė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių