Analitikai: pasaulį gali ištikti nauja krizės banga

Specialistų teigimu, Graikijos ir kitų "periferinių euro zonos šalių" problemos tėra tik "ledkalnio viršūnė" ir ateinančiais mėnesiais pasaulį gali ištikti nauja krizė.

"Suvokiama, kad pasaulio ekonomika vis dar kabo ant plauko. Nauja krizė Europoje vėl atitolino taip laukiamą ekonomikos atsigavimą<...>".

"Deutsche Bank" analitikų vertinimais, JAV ir Didžiosios Britanijos obligacijų draudimo nuo įsipareigojimų nevykdymo kaina gali smarkiai padidėti - kaip Portugalijoje ar Graikijoje - dėl tų pačių problemų su valdžios sektoriaus deficitu ir skola.

"Problemos, su kuriomis dabar susidūrė periferinės Europos šalys, gali būti tolesnių krizių JAV ir Didžiojoje Britanijoje generalinė repeticija", - teigiama didžiausio Vokietijos banko analitikų parengtoje ataskaitoje.

Pasak ekspertų, krizė Graikijoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir kiek mažesniu mastu Italijoje "žengia į naują lygį, o grandininės reakcijos efektas tampa vis labiau matomas".

Analitikų teigimu, dabartinė euro zonos problema atsirado 2001 metais, kai į bloką buvo priimta Graikija. Kol ekonomika augo, šios šalies vyriausybė nesistengė mažinti deficito, o užimtumą didino plėsdama valstybės sektorių, nors mokesčių surinkimas tebebuvo neefektyvus, o įplaukos iš mokesčių mažėjo.

Investuotojų susirūpinimas dėl euro zonos perspektyvų vėl padidėjo ketvirtadienį, kai Ispanija vėl nusprendė pasiskolinti rinkoje ir išplatino trejų metų valstybės obligacijų už 2,5 mlrd. eurų.

Tuo tarpu Portugalija netikėtai susidūrė su sunkumais, siekdama išplatinti trumpalaikių skolinių įsipareigojimų emisiją.

Ispanijos biudžeto deficitas siekia 11,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o Graikijos - 12,5 proc. BVP. Graikijos valstybės skola pernai viršijo 112 proc. BVP. Portugalijos valdžios sektoriaus deficitas pernai, kaip manoma, siekė 8 proc. BVP.


Šiame straipsnyje: analitikaikrizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių