Analitikai neprognozuoja spartaus Lietuvos pramonės atsigavimo

Statistikos departamentui pirmadienį paskelbus sausio mėnesio pramonės pokyčius, analitikai teigia, kad Lietuvos pramonės atsigavimas dar ateityje.

"DnB Nord" banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis BNS sakė, jog žiūrint į pagrindinius pramonės rodiklius - energetikos produktų grupę, apdirbamąją gamybą be naftos produktų gamybos ir bendrovės "Orlen Lietuva" situaciją - pagrindo optimizmui kol kas nėra.

"Sausio mėnesio rodikliai neparodė nei nieko labai gero, nei nieko itin blogo. Žiūrint į svarbiausius rodiklius, jie buvo geresni, tačiau per daug optimizmo nereikėtų", - teigė R.Rudzkis.

Banko "Swedbank" analitikė Lina Vrubliauskienė BNS taip pat sakė, kad sausio mėnesio pramonės produkcijos duomenys nenustebino, tokie rodikliai ir buvo prognozuoti. Anot jos, šiuo metu pramonės rodikliai yra priartėję prie 2005-ųjų lygio.

"Pramonės kritimo tempas sumažėjęs, ir tai džiugina. Atsigavimo galima tikėtis antroje šių metų pusėje. Tuomet tikrai matysime teigiamus metinius pokyčius", - prognozavo analitikė.

R.Rudzkis Lietuvos pramonės augimo artimiausiu metu taip pat neįžvelgia: "Stipresnių atsigavimo tendencijų pramonėje aš dar nematau".

"DnB Nord" ekonomistas BNS aiškino, jog energetikos rodiklių pagerėjimą sausį lėmė šalčiai, dėl kurio dujų, šilumos buvo patiekta daugiau. Anot jo, vasario mėnesį dėl šalto oro šie rodikliai irgi turėtų būti pakankamai geri.

"Vertinant apdirbamąją gamybą be naftos produktų gamybos, taip pat nėra kuo džiaugtis - nei pablogėjimo, nei pagerėjimo. Reikia atsižvelgti į tai, kad gruodis buvo prastas. Galima sakyti, kad apdirbamoji gamyba be naftos produktų išliko normalių statistinių svyravimų rėmuose", - teigė R.Rudzkis.

Pasak jo, apdirbamosios pramonės pardavimai šiuo metu yra 2006-ųjų lygio. R.Rudzkio teigimu, "Orlen Lietuvos" rodikliai sausį taip pat nebuvo geri. Analitiko nuomone, bendrovė dirbo ne visu pajėgumu.

Statistikos departamento duomenimis, pramonės produkcijos gamyba ir pardavimai Lietuvoje sausio mėnesį, palyginti su sausiu pernai, smuko 6,8 proc., o palyginti su pernai gruodžiu - 7,2 proc. iki 4,07 mlrd. litų.

Apdirbamoji gamyba, išskyrus rafinuotų naftos produktų gamybą, sausį, palyginti su pernai sausiu, ūgtelėjo 0,4 proc., o palyginti su gruodžiu - smuko 9,3 procento.


Šiame straipsnyje: pramonėatsigavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių