Analitikai: labiausiai augs Estijos ekonomika

Baltijos valstybės atsitiesia - Lietuvos, o ypač Estijos ekonomikos augimas pirmąjį pusmetį buvo itin spartus, pagrindiniai makroekonominiai rodikliai pranoko ekspertų lūkesčius ir paskatino padidinti šalių bendrojo vidaus produkto (BVP) auginio metinę prognozę.

Pasak "Danske Bank" vyresnioji analitikės Baltijos šalims Voletos Klyvienės, esminio skirtumo tarp Lietuvos ir Estijos ekonomikų perspektyvos nėra, rašo "Verslo žinios".

"Tačiau vertinant riziką, Lietuva labiau pažeidžiama. Turėdama palyginti didelį biudžeto deficitą, Lietuva turės išgyventi biudžeto konsolidavimo skausmą, o Estija gali vykdyti sąlygiškai laisvesnę socialinę politiką. Skolinimosi rinkoje rizikos normą Lietuva mokės didesnę nei Estija ir dėl to, kad nėra euro zonos narė, ir dėl problemų, susijusių su vie-šaisiais finansais", - Lietuvos silpnąsias vietas vardija "Danske Bank" vyresnioji analitikė.

Didžiausios Baltijos šalyse finansų grupės "Swedbank" analitikai konstatuoja, kad pirmąjį pusmetį Estijos ūkio kilimas buvo ypač spartus, BVP augimas viršijo 8 proc. Šių metusios ekonomikos augimo prognozes jie didina nuo 4,5 proc. iki 6,7 proc., remdamiesi sparčiau nei prognozuota - net 38,9 proc. - per pirmuosius šešis mėnesius augusiu eksportu, jis ir toliau išliks ūkio augimo variklis. Labiau nei tikėtasi augo ir šalies vidaus vartojimas.
Estijos eksportas didės ir antrąjį pusmetį, tiesa, kiek mažesniais tempais, prognozuoja "Swedbank".

Optimistiškai nuteikia ir Latvijos ūkio duomenys, tačiau jo augimas šiemet bus kiek lėtesnis nei kaimynių. Pasak "Swedbank", Latvijos ūkį traukė labiau nei tikėtasi sustiprėjusios šalies eksporto partnerės, tarp jų ir Lietuva, dėl to didėjo eksporto apimtis. Tačiau nerimas dėl galimo jų ekonomikų stabtelėjimo privertė galvoti apie srauto mažėjimą antrąjį pusmetį.

Lietuvos metinio BVP augimo prognozes "Swedbank" didina nuo 4,2 proc. iki 6,3 proc., daugiausia dėl sparčiau nei tikėtasi pirmąją metų pusę didėjusio eksporto bei atsigaunančio vidaus vartojimo. Kaip ir kitoms Baltijos šalims, didžiausią grėsmę augimui kelia galimas nestabilumas eksporto rinkose - Europos Sąjungos šalyse, Rusijoje.
Lietuvos bankas šį rugpjūtį pateikė prognozę, kad realusis Lietuvos BVP 2011 metais padidės 6,2 proc. ( 2012 metais - 4,8 proc.).


Šiame straipsnyje: ekonomikaaugimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
vat ir atsakimas jums i klausyma kodel nera estu anglijoj ...... Na o su musiskiais viskas asq BVP auga bet tauteciai visven evakuojasi , kazkas nesyrisa ......

jo

jo portretas
kiek tu kuliamuju yra .jai lietuvoi kas nors sureguliotu valdiniku ir darbininku algas,panaikintu milziniska skirtuma tai yra vidurkiu isvedima kuriuo yra maskuojamos milziniskos ju algos ekonomine situacija smarkiai pasitaisytu ir vartojimas visose kriptyse

bvp

bvp portretas
Geraiu pakalbekime apie valstybes skola... Kokius reitingus galima izvelgti, kai yra artejama prie rizingos ribos , kai valstybe gali tapti nemoki..... kiek dar dirbantys valstybes pilieciai tures moketi didelius mokescius, kad ta valstybe tikrai stovetu stiprioje senojo zemyno ar eurozonos pozicijoje.. manau, kad dar ilgai, jei zinoma ateityje bus kam tuos mokescius is viso moketi
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių