Analitikai: fiksuoti kredito palūkanas jau per vėlu

Anksčiau dauguma būsto paskolų Lietuvoje buvo išduota eurais, bet naujai besiskolinantieji atsigręžia į nacionalinę valiutą - dabar "pašlijusios reputacijos" eurais skolinamasi vis mažiau.

Lietuvos piliečiai masiškai keitė paskolų valiutą ekonomikos krizės pradžioje, kai padidėjus lito devalvavimo rizikai palūkanos litais buvo šoktelėjusios į neregėtas aukštumas ir nuo palūkanų eurais skyrėsi kelis kartus. Vėliau pasitikėjimas litu stiprėjo ir nacionalinės valiutos paskolų palūkanų norma krito iki ankstesnio lygio, antradienį rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

Investuotojus ir nepriklausomus finansų analitikus vienijančio klubo "Pinigų srautas" viceprezidentas Audrius Dzikevičius mano, kad šiuo metu fiksuoti kredito palūkanas jau per vėlu. "Manau, metas fiksuoti palūkanas jau praėjęs. Tai reikėjo daryti prieš metus ar dvejus. Ne kartą siūliau paskolas paėmusiems žmonėms tai daryti, o dabar jau viskas įskaičiuota į būsimas maržas ir paskolų kainas. Traukinys jau nuvažiavęs", - teigė A.Dzikevičius.

Analitiko nuomone, nėra skirtumo, ar žmogus anksčiau paėmęs paskolą, ar tik dabar ketina skolintis - išlošti iš to, kokį mokėjimo būdą (fiksuotų ar kintamų palūkanų) pasirinkti, jau nebeįmanoma. Aišku, kad palūkanos artimiausiu metu kils, tad komerciniai bankai tam pasiruošė ir klientai jau negali pergudrauti bankų.

"Swedbank" Skolinimo gyventojams skyriaus vadovė Aida Budreikienė taip pat sako, kad klientai apsigauna, manydami, kad iš vieno ar kito pasirinkimo (fiksuoti palūkanas ar pasirinkti kintamas) galima "uždirbti".

"Snoro" Viešųjų ryšių departamento direktoriaus pavaduotojas Tomas Vaišvila sako, kad fiksuoti palūkanų klientai beveik nepageidauja, didžioji dalis jų renkasi kintamas, mat imant paskolą fiksuotomis palūkanomis bendra palūkanų norma būtų didesnė.
Lietuvos banko duomenimis, eurais su kintančiomis palūkanomis, priklausančiomis nuo Euribor, Lietuvoje yra paimta maždaug trys ketvirtadaliai visų būsto paskolų.

Šiuo metu geriau imti paskolą litais. Viena vertus, kadangi rinkoje yra eurų perteklius, bankai geresnes maržas siūlo paskoloms litais. Kita vertus, imant paskolą eurais, ją grąžinti vis tiek reikia litais. Prisideda konvertavimo išlaidosTai dar vienas argumentas lito naudai", - komentavo finansų analitikas A.Dzikevičius.

Nors rinkoje populiariausia būsto paskolų valiuta išlieka eurai, kai kurie bankai paskolų litais išduoda daugiau.

Per šių metų antrąjį ketvirtį paskolos litais padidėjo 76 mln. litų, o jų dalis - 0,5 proc., ir liepos 1 dieną sudarė 27 proc. paskolų portfelio.


Šiame straipsnyje: palūkanosbankai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių