Analitikai abejoja Finansų ministerijos mokesčių prognozėmis 2012-iesiems

Finansų ministerija mano, kad dar aršiau kovoti su šešėline ekonomika kitąmet nepavyks. Akcizai, kuriais apmokestinami degalai, cigaretės ir alkoholis, yra vienintelis mokestis, kurio kitąmet planuojama surinkta mažiau nei šįmet, rašo "Lietuvos rytas".

Tačiau ne visi su tokiu valstybės požiūriu sutinka."Dauguma numatomų veiksmų kontrabandai mažinti naudos duos tik kitąmet.

Todėl mažesnių pajamų iš akcizų planavimas 2012-aisiais yra šiek tiek keistas", - sakė "Swedbank" vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.Tuo tarpu apie prekybą akcizu neapmokestinamomis prekėmis Finansų ministerija kalba gerokai optimistiškiau.

Prognozuojama, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) pajamos augs šeštadaliu, jo bus surinkta 1,4 mlrd. litų daugiau, o gyventojų išlaidos vartojimui augs 7,7 procento.

N.Mačiulio nuomone, Finansų ministerija prognozuoja gausų PVM tik todėl, kad planuojama naikinti šio mokesčio lengvatas šildymui, kompensuojamiesiems vaistams, knygoms ir viešbučių paslaugoms. Visos lengvatos galioja iki šių metų pabaigos.

"Skaičiuodami remiamės galiojančiais teisės įstatymais. Jei svarstant 2012-ųjų biudžetą bus priimti sprendimai lengvatas pratęsti, prognozės bus tikslinamos", - įspėjo Finansų ministerijos atstovė Giedrė Balčytytė.

Jei lengvatos nustos galioti, šildymas visoje Lietuvoje pabrangs 11 procentų. Jei verslininkai išaugusį mokestį perkeltų klientams, dešimtadaliu brangtų knygos ir viešbučiai, o vaistai kainuotų 15 proc. daugiau.


Šiame straipsnyje: prognozėsfinansai

NAUJAUSI KOMENTARAI

mmm

mmm portretas
Kaip nesurenka mokesčių taip nesurenka. Jau net nebesvarbu kiek viskas brangsta.

er

er portretas
Kaip galima kovoti su kontrabanda, jei visi (kartoju - VISI iki vieno!) pasienyje dirbantys pasieniečiai yra susiję su kontrabanda? Duomenys gauti iš seno konrtabandininko. Beje, valdžia tai puikiai žino ir kadangi juos tenkina esama situacija, vadinasi jie gauna dalį savo otkato.

lina

lina portretas
Vat nesuprantu kaip po tokių deklaracijų-kad sugavome milijardinius krovinius kontrobandinių cigarečių kaimynė vietiek po pakelį džordžiuko sutraukia per dieną? Kita vertus kovot nelabai liko su kuo, jau tada turėtų šaudyt žmones(kol dar ne visi į vokietiją perbėgo), vis lietuvai pigiau kainuotų-mažiau žmonių-stabilesnė fiskalinė politika.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių