Ambasadorius: tiekti maža kaina dujas Baltijos šalims „Gazprom“ neapsimoka

Rusijos dujų koncernas "Gazprom" nėra linkęs peržiūrėti su Baltijos valstybėmis sudarytų ilgalaikių sutarčių, nes tiekti nedidelį dujų kiekį į Lietuvą, Latviją ir Estiją maža kaina bendrovei neapsimoka, pareiškė Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė.

Pasak ambasadoriaus, šiemet vidutinė gamtinių dujų pristatymo iš Rusijos į Lietuvą kaina siekė 320 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų, esant 2,7 mlrd. kubinių metrų dujų poreikiui per metus, o vidutinė gamtinių dujų pristatymo iš Rusijos į Vokietiją kaina 2010 metais buvo 220 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų, per metus esant daugiau kaip 40 mlrd. kubinių metrų dujų poreikiui.

Pasak Rusijos diplomatinės misijos vadovo, dujų tiekimo Baltijos valstybėms apimtys sudaro mažiau nei 5 proc. viso bendrovės "Gazprom" eksporto.

"Rusijos koncerno vadovybė, mano žiniomis, kol kas nelinkusi peržiūrėti su Lietuva, Latvija ir Estija sudarytų ilgalaikių sutarčių,kaip tai buvo padaryta su kitomis Europos valstybėmis (Vokietija, Prancūzija). Tiekti nedidelį energetinių resursų kiekį maža kaina į Baltijos valstybes bendrovei "Gazprom" finansiškai nenaudinga". - sakė ambasadorius penktadienį paskelbtame interviu "Lietuvos žinioms".

Ambasadorius taip pat sakė norįs pabrėžti, kad "Gazprom" Lietuvai tiekiamų dujų kaina sudaro tik 35 proc. kainos, kurią už dujas moka galutinis vartotojas. "Galutinę kainą formuoja Lietuvos kompanijos - dujų rinkos operatorės. Taip pat paminėsiu, kad gamtinių dujų kaina Lietuvos buitiniams vartotojams yra viena mažiausių ES", - sakė diplomatas.

Lietuvos valdžia ne kartą yra sakiusi, kad norėtų palankesnių dujų kainų iš "Gazprom", kuris dabar yra monopolinis dujų tiekėjas. Vilnius savo energetinę priklausomybę nuo rusiškų dujų žada mažinti statydamas suskystintų dujų terminalą ir dujų jungtį su Lenkija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių