Ambasadorius Minske: Astrave gali atsirasti ne atominė, bet karpių augykla

Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Edminas Bagdonas tvirtina, kad Astrave nebūtinai bus pastatyta atominė elektrinė.

„Darbai Astravo apylinkėse vyksta, nelėtėja. Bet bus galima pasakyti, kad objektas pilnai įgyvendinamas tik tada, kai prasidės betonavimo darbai, tiesiami vandentiekiai ir taip toliau. Kol kas iki to toli gražu. Aš dabar vis pravažiuoju, matau statomą geležinkelį ir smėlio kasimo darbus. Tokia didžiulė duobė iškasta. Bet dar ne vėlu toje vietoje „Akropolį“ kokį pastatyti, pavyzdžiui. Ar karpių augyklą tvenkiniuose - irgi labai gražu“, - žurnalistų paklaustas apie naujos branduolinės jėgainės Baltarusijoje statybą sakė E.Bagdonas, trečiadienį dalyvaujantis metiniame Lietuvos diplomatinių atstovų suvažiavime.

Ambasadorius leido suprasti, kad kol neprasidėjo realūs statybos darbai, infrastruktūra tinkama bet kokiam objektui, nebūtinai atominei elektrinei.

Diplomatas pabrėžė, kad šiomis dienomis baltarusių Aplinkos apsaugos ministerija pranešė, jog licencija atominės statyboms Astrave bus išduota ne anksčiau kaip po metų, tai yra 2012-ųjų antrojoje pusėje.

„Be to, Baltarusijos premjeras yra sakęs, kad visa infrastruktūra bus statoma ne už rusiškus pinigus. Vadinasi, už baltarusiškus. O turint galvoje, kad Baltarusijos biudžete pinigų nelabai yra, atitinkamas išvadas galima padaryti“, - teigė E.Bagdonas.

Ambasadorius taip pat leido suprasti, kad Lietuvai sėkmingai įgyvendinant Visagino atominės elektrinės projektą, Baltarusijos galimybės pasistatyti savo branduolinę jėgainę mažėja. „Kuo mums geriau sekasi viduje, tuo geriau ir aplinkui“, - pastebėjo E.Bagdonas.

Baltarusija paskelbė apie planus Astrave, esančiame už pusšimčio kilometrų nuo Vilniaus, pastatyti naują branduolinę elektrinę. Ją už savo pinigus turėtų statyti Rusija. Tačiau kol kas nėra paskelbta apie galutinį Maskvos ir Minsko susitarimą dėl šių statybų finansavimo ir jų įgyvendinimo.

Ambasadorius pabrėžė, kad Lietuvos neigiama pozicija dėl branduolinės jėgainės Astrave "aiškiai išdėstyta Baltarusijos pareigūnams visuose įmanomuose lygiuose".

„Mes nekvestionuojame teisės statyti ar nestatyti. Bet ta vieta, mes galvojame, nėra tiktai ekonomiškai išskaičiuotas pasirinkimas“, - užsiminė E.Bagdonas.

Prieš dešimtmetį Baltarusija jau atsisakė planų pietinėje šalies dalyje statyti atominę elektrinę. Jai parengta infrastruktūra buvo panaudota pastatyti naują šiluminę elektrinę.

Paklaustas apie ekonominę padėtį Baltarusijoje E.Bagdonas užsiminė, kad ji nėra labai gera, bet ir ne tragiška. „Parduotuvės veikia, žmonės vaikšto po jas, bendrauja. Bet valiutos keityklos uždarytos, pinigų žmonės turi mažiau, nes kainos labai smarkiai šoktelėjo. Taigi, nėra taip, kad po valiutos nuvertinimo Baltarusijoje būtų labai jau tragiška padėtis, bet, žinoma, ir ne pati geriausia“, - pastebėjo ambasadorius.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėAstravas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Branduolinės atliekos ir mes ES Ministrų Taryba patvirtino naujas radioaktyvių atliekų tvarkymo taisykles, pagal kurias atliekų bus galima atsikratyti šalyse, nepriklausančiose ES, turint omeny pirmoje eilėje didžiulę Rusijos teritoriją. Sveikinu gerbiamąjį A.Kubilių pasiekus absoliučią energetinę nepriklausomybę: dabar mes ir mūsų palikuonių tolimiausi palikuonys brangiai mokėsime Rusijai visą mūsų gyvenimą už mūsų branduolinių atliekų saugojimą. Kas galite išvažiuoti - išvažiuokite dabar. Likusieji mokykitės saugiai deginti balanas.

kasciadaros

kasciadaros portretas
idomu ar jis pats durnas ar kitus laiko durnesniais.jie jau stato ir mes visi tai zinome ir matome,o beto Rusijai pastatyti toki atomini ginkla panoseje Lietuvos yra labai naudinga,jei reikes bet kada gales paleisti netycia didesni kieki radiacijos ir problemos neliks.

Faktas

Faktas portretas
as senai sakiau cia rusu antys ta baltarusiu AE, nori suzlugdyti LT.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių