A.Matulas: kitais metais gali brangti gydymasis poliklinikose ir ligoninėse

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius-krikdemas Antanas Matulas prognozuoja, kad kitąmet žmonėms gali dar labiau pabrangti gydymasis poliklinikose ir ligonėse.

"Gali išaugti nelegalios ir neoficialios priemokos už sveikatos priežiūros paslaugas, todėl rekomenduojame imtis priemonių sustabdyti ir uždrausti nelegalias arba neoficialias priemokas sveikatos sistemoje", - antradienį Seime pristatydamas komiteto išvadą dėl vos ne dešimtadaliu, palyginti su 2009 metais, sumažėjusio kitų metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto projekto pareiškė A.Matulas.

Vėliau BNS jis sakė, kad per pastaruosius metus augant šalies ekonomikai, didėjo ir PSDF biudžetas, didžioji dalis lėšų buvo skiriama medikų atlyginimams, o ne komunalinėms paslaugoms, transportui, vaistams, medicinos priemonėms įsigyti.

Pasak A.Matulo, apie 75 proc. įstaigos finansavimo sudaro atlyginimų fondas.

"Pacientų padėtis atitinkamai negerėjo - jiems ėmė trūkti medicinos priemonių, vaistų ir žmonėms patiems reikia pirktis. Taip neturi būti. Arba turime tą procesą sustabdyti - tuos pirkimus panaikinti, arba aiškiai pasakyti: žmogus gydymą turės ir pats finansuoti - per parą ligoninėje galėtų išleisti fiksuotą pinigų kiekį ar tam padengti tikrą gydymo kainos dalį", - sakė A.Matulas.

Komiteto vadovo duomenimis, vaistams, medicinos priemonėms gyventojų išlaidos per pastaruosius kelerius metus išaugo: "Net iki 30 proc. namų ūkių išleidžiama gydymuisi".

PSDF išlaidos ir pajamos kitais metais bus 300 mln. litų mažesnės negu šiais metais.

100 mln. litų ketinama sutaupyti įsigaliojus dabar Seime svarstomam įstatymui, pagal kurį turėtų atpigti vaistai, dar 100 mln. litų - dėl ligoninių reformos ir dar tiek pat - sumažinus paslaugų, kurias finansuoja Ligonių kasa, įkainius.

"Jeigu Ligonių kasa dabar už apendicito operaciją moka, tarkime, 1 tūkst litų, gali būti, kad keliais procentais tas apmokėjimas bus sumažintas. Tai reiškia, kad gydymo įstaiga uždirbs mažiau ir turės galvoti: ar algas medikams mažinti, ar ieškoti kitų išeičių", - BNS sakė A.Matulas.

PSDF biudžetą Seimas planuoja priimti kitą savaitę.


Šiame straipsnyje: gydymasMatulas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių