A.Lukašenka vėl grasina sustabdyti Rusijos dujų tranzitą

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka penktadienį pagrasino sustabdyti Rusijos dujų, taip pat ir naftos tranzitą per Baltarusiją, jei Rusijos dujų monopolininkas "Gazprom" per artimiausią parą nesumokės Baltarusijai visos skolos.

"Dar kartą perspėju vyriausybę, kad "Gazprom'ui" per artimiausią parą nesumokėjus visos skolos už tranzitą, turi būti nutrauktos bet kokios paslaugos Rusijos Federacijai dujų ir naftos transportavimo srityje", - šalyje vyriausybės posėdyje penktadienį nurodė A.Lukašenka.

Trečiadienį Baltarusijai sumokėjus ne visą skolą Rusijai už dujas - 187 mln. JAV dolerių iš reikalautų 192 mln. dolerių, ketvirtadienį "Gazprom" už dujų tranzito paslaugas Baltarusijai sumokėjo taip pat nepilnai - 228 mln. dolerių iš reikalautų 260 mln. dolerių.

Rusijos dujų monopolininkas "Gazprom" atmetė  skolos pretenziją. "Gazprom" Baltarusijai pagal galiojančio kontrakto sąlygas nieko nebeskolingas", - pareiškė "Gazprom" oficialus atstovas Sergejus Kuprijanovas.

S.Kuprijanovas, motyvuodamas "Gazprom" Baltarusijos grąžintos skolos dydį, aiškino, kad pagal galiojančią sutartį dujų tranzito bazinė kaina po 1,45 dolerio už 1000 kubinių metrų transportavimą 100 kilometrų. "Beltransgaz" pagrindu sukūrus bendrąją įmonę, buvo numatyta galimybė padidinti tranzito kainą iki 1,74 dolerio pernai ir iki 1,88 dolerio šiemet. Tačiau visa tai buvo siejama su didmeninės dujų kainos didinimu Baltarusijos rinkoje, bet to nebuvo leista padaryti.

"Kadangi šie klausimai susiję, "Gazprom" pasirengęs mokėti sena kaina", - pabrėžė S.Kuprijanovas.

Šiuo metu rusiškos dujos Baltarusijai tiekiamos ir tranzitu per teritoriją transportuojamos įprastu režimu.


Šiame straipsnyje: Gazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių