A.Lukašenka po protestų sumažino benzino kainas Baltarusijoje

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka trečiadienį įsakė sumažinti kainas benzinui, kurios buvo padidintos nuo antradienio, po tą pačią dieną vėlai vakare įvykusios automobilininkų protesto akcijos, pranešė valstybinė naujienų agentūra "BelTA".

Baltarusijos valstybinis koncernas "Belneftechim" nuo antradienio vidutiniškai 30 proc. padidino mažmenines benzino ir dyzelinių degalų kainas, aiškindamas tai būtinybe ginti vidaus rinką po gegužės pabaigoje įvykusio Baltarusijos rublio devalvavimo 36 procentais.

"Susitarkime, kad degalai nuo rytdienos ryto būtų ne 5 200 (Baltarusijos rublių už litrą), ne 5 100, o daugiausiai 4 500", - sakė A.Lukašenka specialiame pasitarime su vyriausybe.

Iki pabrangimo antradienį litras benzino kainavo apie 4 000 rublių, kai oficialus kursas 4 956 rubliai už 1 dolerį.

Ketvirtasis nuo metų pradžios kainų pakėlimas sukėlė automobilininkų nepasitenkinimą - vėlai vakare antradienį šimtai automobilių užkimšo Minsko centrinį prospektą, važiuodami pėsčiojo greičiu, be paliovos spausdami garsinio signalo mygtukus ir dažnai iš viso sustodami.

"Šis (kainų sumažinimas) rodo, kad valdžia išsigandusi. Valdžiai rimtai bijo suerzinti ir šiaip jau įpykusią liaudį... Valdžia pamatė, kad didėja protesto nuotaikos tarp žmonių, kurie niekada nesidomėjo politika", - agentūrai "Reuters" sakė politologas Aleksandras Klaskovskis.

"Valdžia supranta, kad jeigu ir toliau verš veržles, gali nulaužti sriegį", - pridūrė jis.
Praėjusią savaitę lojalios valdžiai Baltarusijos profsąjungos įspėjo vyriausybę, kad dėl ekonominės problemų šalyje ir su jomis susijusio kainų augimo pradeda plisti protesto nuotaikos šalyje.

"Šis (kainų sumažinimas) šiaip ar taip yra maža visuomenės pergalė prieš valdžią. Ir ji gali pritraukti kitas, sudarydama pavojingą precedentą valdžiai. Žmonės gali paklausti savęs: "Jeigu pavyko dėl benzino, kodėl nepamėginus dėl cukraus, produktų ar dar dėl ko nors kitko", - sakė opozicinės Jungtinės piliečių partijos lyderis Anatolijus Lebedka.

NEŽINOMAS KURSAS

Baltarusijos prezidentas sakė, kad ateityje benzino kainos gali augti ne daugiau kaip 2-3 proc. per ketvirtį, ir jos turi būti susietos su dolerio kursu.
"Kokiu dolerio kursu jūs remiatės..., o koks šiandien realus dolerio kursas? Nežinote... Reikėjo ramiai eiti. Iki sausio 1 dienos, kai stabilizuosis situacija valiutos rinkoje, susieti su kokiu nors doleriu ir perskaičiuoti degalų kainą", - sakė A.Lukašenka.
Devalvavus Baltarusijos rublį, smarkiai šoktelėjo kainos šalyje: per penkis mėnesius infliacija pasiekė 20,2 procento.

Pats A.Lukašenka sakė trečiadienį, kad nemato priežasčių tolesnei Baltarusijos rublio devalvacijai.

"Aleksandras Lukašenka taip pat pabrėžė, kad kol kas nemato pagrindo, kad Baltarusijos rublio kursas išaugtų daugiau nei 5 tūkst. Baltarusijos rublių už vieną dolerį", - pranešė jo spaudos tarnyba po pasitarimo.

Trečiadienį oficialus Baltarusijos rublio kursas buvo 4 966 rubliai už dolerį.
Devalvavęs rublį Nacionalinis bankas griežtai apribojo kurso svyravimus, kurie paralyžiavo tarpbankinę rinką, ir atsirado įvairių pilkųjų schemų, atliekant valiutines operacijas.

A.Lukašenka pareiškė, kad jis prieštarauja valiutos ir vartojimo rinkų liberalizavimui.
"Dabar negalima nieko paleisti iš valstybės kontrolės", - pareiškė Baltarusijos prezidentas.

SLĖPKITE DEGTUKUS

A.Lukašenka jau kritikavo vyriausybę už kainų augimą, kuris privertė įšaldyti kai kurių maisto produktų kainos.
Tačiau praėjus kelioms dienoms po jo kritikos pabrango cukrus, cigaretės, kiauliena ir kai kurios kitos prekės.

Trečiadienį A.Lukašenka dar kartą pakartojo, kad negalima didinti kainų, ir kritikavo vyriausybę už nesugebėjimą stabilizuoti situaciją ekonomikoje.

"Aš griežtai draudžiu kelti kainas daugiau nei 3-5 proc. be mano žinios... Kaip tyčia daro...Aš negaliu leisti tyčiotis iš žmonių", - sakė Baltarusijos lyderis.
"Garbės žodis, kaip maži vaikai. Nuo jūsų degtukus reikia slėpti, nes namus sudeginsite", - pridūrė jis, kreipdamasis į vyriausybę.

Be kainų augimo, dėl šalį apėmusios finansų krizės labai trūksta užsienio valiutos ir su pertrūkiais tiekiamos vienos ar kitos prekės.
"Lukašenka griebiasi tradicinės Baltarusijos politikos: - caras - geras, bajorai - blogi. Bet esant dabartinei situacijai, kai ekonomiką krečia sistemos krizė, tokia priemonė kažin ar bus veiksminga", - mano A.Lebedka.


Šiame straipsnyje: Baltarusijadegalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Domantas

Domantas portretas
Valdžiai rimtai bijo suerzinti ir šiaip jau įpykusią liaudį... A.Lukašenka jau kritikavo vyriausybę už kainų augimą, kuris privertė įšaldyti kai kurių maisto produktų kainos. KLAIDOS STRAIPSNYJE. Štai kaip viskas paprasta - tereikia prezidentei Grybauskaitei panorėti ir įsakyti sumažinti kuro kainas ir nuo rytojaus jos bus tenkinančios vartotojus (juodasis jumoras).

Anatolijus

Anatolijus portretas
Kodel pas mus nieks neįsako sumazinti kuro kainų ?

patiko man

patiko man  portretas
isake ir sumazino
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių