Aludariai: Vyriausybė „pamiršo" akcizą vynui

Mokesčių naštą aludariams padidinusi daugiausiai, naujoji Vyriausybė visiškai nesiūlo didinti akcizo importuojamam vynui, o stipriesiems gėrimams planuoja lengvatinį tarifą, prieštaraudama netgi anksčiau paskelbtai Vyriausybės programai, piktinasi Lieuvos aludarių asociacija.

Naujoji Vyriausybė pateikė Seimui svarstyti kitų metų biudžetą, kuriame mokestinę naštą aludariams padidins dviem būdais: akcizas alui didinamas 10 procentų ir dar naikinama lengvata mažiesiems aludariams. Akcizas stipriam alkoholiui didinamas 7,8 procento, o stipresniam kaip 8,5 laipsnio vynui akcizas išvis nedidinamas, nors šis gėrimas beveik išimtinai importuojamas ir Lietuvoje negaminamas.

„Tuo metu, kai naikinamos lengvatos vaistams ir atimami pinigai mažamečius auginančioms šeimoms, lyg netyčia „pamiršta" lengvata vynui ir lengvatinis tarifas degtinei sukelia dviprasmiškų minčių. Siūlymas net prieštarauja konservatorių rinkiminėje programoje deklaruojamam siekiui diferencijuotai didinti akcizus. Tokio Akcizų įstatymo priėmimas prilygsta savanoriškam dešimčių milijonų litų biudžeto pajamų atsisakymui. Klausimas - kieno labui?" - klausia aludarių asociacijos prezidentas Saulius Galadauskas.

Lietuvos aludarių asociacija kreipėsi į Seimą, siūlydama nepritarti Vyriausybės siūlomai alkoholio akcizų didinimo politikai, kuri aiškiai privilegijuoja stiprius gėrimus ir importuojamą vyną.

Pasak S.Galadausko, atsižvelgdama į vartojimo struktūros kitimo tendencijas, valstybė privalo sparčiau didinti akcizą stipriam alkoholiui, o ne natūralios fermentacijos gėrimams.

„Jeigu alui akcizas didinamas 10 procentų, tai stipriesiems gėrimams (etilo alkoholiui) ir tarpiniams produktams jis turi būti didinamas bent 15 procentų. Dėl to alkoholio gamintojai tikrai nebankrutuos, o nelegalaus alkoholio problema dramatizuojama dirbtinai. Vynui akcizas turi būti didinamas tiek, kiek ir alui - 10 procentų", - įsitikinęs S.Galadauskas.

Priėmus aludarių siūlymą, pusė litro degtinės brangtų tik 38 centais daugiau, nei dabar numatyta, o į biudžetą būtų surinkta 55 milijonais litų daugiau. Populiariausia degtinė lentynoje kainuotų ne 17, o 17,40 lito. Iš akcizo importiniam vynui būtų surinkti papildomi 3 milijonai litų, o vyno kaina lentynoje padidėtų tik 13 centų.

„Vyriausybė trijų milijonų litų iš importuojamo vyno akcizo lengva ranka atsisako, nors panaši suma iš lietuviško alaus jai atrodo patraukliai. Suprantame, kad akcizo lengvatų naikinimas mažiesiems aludariams neišvengiamas ir neginčytinas. Galime suprasti, kad sunkiu metu ir 10 procentų akcizo didinimas alui neišvengiamas, nors keletas mažųjų aludarių neištvers ir to. Tačiau privilegijų degtinei ir vynui suvokti neįmanoma, turint galvoje faktą, kad stipraus alkoholio dalis vienam gyventojui Lietuvoje viena iš didžiausių Europoje", - teigė S.Galadauskas.


Šiame straipsnyje: akcizas vynuialudariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių