Aludariai: Vyriausybė pamažu mus smaugia

Lietuvos biudžetas gali netekti beveik 18 mln. litų mokesčių. Naujoji Vyriausybė 2009 metų biudžeto projekte ne tik siūlo naikinti akcizo lengvatas smulkioms alaus darykloms, bet ir padidinti bendrą alaus akcizą 10 procentų.

Mažų alaus daryklų asociacija įsitikinusi, kad panaikinus lengvatas mažosios alaus daryklos bankrutuos, dėl to mažės valstybės biudžeto pajamos.

„Vyriausybės siūlomi sprendimai yra dvigubas smūgis smulkiajam alaus verslui.  Kadangi planai bus įgyvendinti per vieną naktį, galime teigti, jog tai - trigubas smūgis. Įsipareigojimai tiekėjams ir pirkėjams jau yra pasirašyti, o už jų nesilaikymą numatytos baudos", - sako  asociacijos pirmininkė Lina Šileikienė.

Pasak jos, naujoji Vyriausybė sąmoningai žlugdo lietuvišką smulkųjį verslą - sudaromos sąlygos klestėti užsienio investuotojams priklausančioms didžiosioms bendrovėms, nors smulkiosios alaus daryklos saugo šimtmečių tradicijas ir senuosius amatus.

Šią savaitę Seimo Sveikatos reikalų komitetas vienbalsiai balsavo, kad natūralios fermentacijos gėrimams - alui, vynui ir sidrui - akcizas būtų didinamas 10 proc. Galutinį sprendimą dėl akcizo artimiausiu metu priims Seimas.

Pasak asociacijos pirmininkės, krizės laikotarpiu didžiosioms alaus darykloms sudrytos sąlygos atsikratyti konkurentų. Mažos alaus daryklos bus priverstos uždaryti savo verslą. Suskaičiavus dabartinių ir planuojančių tapti asociacijos nariais bendrovių darbuotojus, galima teigti, jog be darbo liks 350 žmonių.

Valstybės biudžetas vietoj planuojamų papildomų 1,5 mln. litų įplaukų (padidinus akcizą), neteks 17,8 mln. litų mokesčių, kuriuos kasmet sumoka Mažų alaus daryklų asociacijos nariai. Daugelyje Europos šalių yra taikomos alaus akcizo lengvatos, o ypatingai alaus krašto šalyse.

Lietuvoje veikia apie 70 mažų alaus daryklų, kurios saugo senąsias klasikinės Lietuvos alaus virimo tradicijas bei paveldą. Keturios iš jų - „Kauno alus", „Biržų alus", „Ponoras" ir „Pasvalio gėrimai" - priklauso Mažų alaus daryklų asociacijai. Artimiausiu metu asociacijos narėmis ketina tapti dar 5 daryklos. 


Šiame straipsnyje: Mažieji aludariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių