Alkoholio prekyba kioskuose gali baigtis neprasidėjusi

Seime jau guli įstatymo pataisos, kurios gerokai apribotų galimybes prekiauti alkoholiu spaudos kioskuose.

Taip reaguojama į žinią, kad didžiausią šalyje spaudos kioskų tinklą valdanti bendrovė „Lietuvos spauda“ prašo leidimų prekiauti silpnais alkoholiniais gėrimais. Šią naujieną pirmasis pranešė portalas 1diena.lt.

Seimo narės Birutės Vėsaitės teikiamame įstatymo projekte siūloma įtvirtinti, kad savivaldybės gali neišduoti licencijos prekybai alkoholiu, jeigu tam priešinasi kioskų kaimynystėje gyvenantys žmonės, policija ar visuomeninės organizacijos. Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų aiškinamajame rašte B.Vėsaitė užsimena, kad alus ir sidras spaudos kioskuose gali būti žalingas vaikams jaunimui.

„Dažniausiai spaudos kioskai yra išdėstyti šalia ugdymo įstaigų, viešojo transporto stotelėse, t.y. vietose, kur dideli žmonių srautai. Prekiaujant alkoholiniais gėrimais tokiose vietose, didėja jų vartojimas. Taip pat pasitaiko atveju, kad licencijas prekiauti alkoholiniais gėrimais norima įsigyti ne tik kioskuose, bet ir stacionariose prekybos vietose, nors tam prieštarauja aplinkiniai gyventojai, policijos komisariatai turi pastabų dėl tokių prekybos vietų, tačiau savivaldybės neturi teisinio pagrindo neišduoti licencijų. Dėl to didėja ne tik alkoholio prieinamumas, bet nukenčia vietos gyventojų interesai, kurių negali apginti vietos valdžia“, - teigia Seimo narė.

Kaip jau skelbėme, Vilniaus savivaldybė jau leido prekiauti alkoholiu 41 kioske Vilniaus mieste. Tiesa, alus ir sidras lentynų dar nepasiekė. Kauno savivaldybė į analogišką „Lietuvos spaudos“ prašymą reaguoja audringai ir licencijos išduoti neskuba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių