Alkoholio gamintojai rinkos atsigavimo ženklų dar nejunta

Lietuvos stipraus alkoholio gamintojai rinkos atsigavimo ženklų dar nejunta ir žeria priekaištus Vyriausybei dėl nekontroliuojamos nelegalios prekybos ir nepalankios mokestines politikos.

Pesimizmą patvirtina ir Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys - akcizų už etilo alkoholį ir alkoholinius gėrimus pirmąjį šių metų pusmetį surinkta 356,7 mln. litų, arba beveik 7 proc. mažiau nei pernai sausį-birželį, ketvirtadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Aišku, kad žmonės vartoti alkoholio nenustojo - didėja šešėlinė suvartojamo alkoholio dalis, ji kaip augo taip ir tebeauga. Vyriausybė, panašu, nedaro jokių išvadų ir sąmoningai ar nesąmoningai žlugdo Lietuvos alkoholio gamintojus", - teigė Įmonių grupės "Alita" direktorius Paulius Kibiša.

"Stumbro" rinkodaros direktorius Algirdas Čiburys taip pat tvirtino, kad mažėjančius pardavimus lemia besitraukianti rinka, kadangi didesni akcizai išaugino lietuviškos produkcijos kainas, nusmukdė vartojimą ir veja vartotojus pirkti kontrabandinę produkciją.

"Manome, kad rinkos dugnas dar neapčiuoptas, kadangi nelegalaus stipriojo alkoholio rinka Lietuvoje klesti, pusė gyventojų toleruoja kontrabandines prekes. Kol šešėlis nebus suvaldytas, o mokestinė aplinka už silpnąjį ir stiprųjį alkoholį nebus normaliai sureguliuota, apie kokį nors šios pramonės srities atsigavimą kalbėti beprasmiška, - sakė A.Čiburys.

Anot jo, pernai stipriojo alkoholio rinka susitraukė apie 25 proc., šiemet prognozuojamas apie 20 proc. nuosmukis, kiti metai taip pat gali būti neigiami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių