„Alitai“ konflikte dėl Serbijos gamyklos tarpininkaus diplomatai

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija ketina tarpininkauti Lietuvos įmonei "Alita" sprendžiant klausimą dėl Serbijos alaus gamyklos "Beogradska Industrija Piva" (BIP), kurią dėl privatizavimo įsipareigojimų nevykdymo atsiima Serbija.

"Lietuvos diplomatinio atstovo iniciatyva kitą savaitę bus surengtas "Alitos" atstovų susitikimas su Ekonomikos ministerijos bei Privatizavimo agentūros pareigūnais. Šio susitikimo metu tikimės išgirsti oficialius Serbijos paaiškinimus bei galimus sprendimo būdus. Remiantis šia informacija, bus sprendžiama dėl tolimesnių veiksmų", - BNS sakė Užsienio reikalų ministerijos (URM) Informacijos ir ryšių su visuomene departamento vadovas Rolandas Kačinskas.

Pasak jo, apie susidariusią situaciją informuota Europos Sąjungos (ES) atstovybė Belgrade, pareikštas susirūpinimas Serbijos Užsienio reikalų ministerijai.

"Ministerija jau ilgą laiką stengiasi padėti "Alitai". Dar praėjusių metų rugpjūtį buvo organizuotas Serbijos užsienio reikalų ministro vizitas Lietuvoje, kurio metu surengtas "Alitos" atstovų susitikimas su Serbijos ministru", - teigė R.Kačinskas.

Anot jo, Lietuvos diplomatinis atstovas Belgrade per paskutinius kelis mėnesius surengė "Alitos" atstovų susitikimus su Ekonomikos, Finansų ministerijų, Privatizavimo agentūros vadovais bei pareigūnais.

"Buvo palaikomi nuolatiniai kontaktai su Serbijos Užsienio reikalų ministerija", - tvirtino R.Kačinskas.

Serbijos privatizavimo agentūra vasario viduryje nurodė, kad sprendimas nutraukti BIP akcijų pardavimo sutartį priimtas dėl to, kad "Alitos" ir Švedijos "United Nordic Beverages" konsorciumas neįvykdė privatizavimo sutarties įsipareigojimų.

"Alita" šeštadienį pranešė, kad Serbijos privatizavimo agentūros reikalaujamos baudos viršija už BIP akcijas sumokėtą kainą - 21,4 mln. eurų (73,8 mln. litų). Įmonės teigimu, šiuo metu ji analizuoja situaciją ir vertina galimybes ginčyti Serbijos institucijų reikalavimus.

Serbijos daryklą "Beogradska Industria Piva" akcijas 2007-aisiais Švedijos ir Lietuvos įmonės konsorciumui pardavė už 21,4 mln. eurų. Vien "Alita" 2007 metų rugsėjį už 70,437 mln. litų įsigijo 41,52 proc. daryklos akcijų.

"Alitos" akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Vilniaus biržos Papildomajame prekybos sąraše.


Šiame straipsnyje: AlitaBeogradska Industrija Piva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių