„Alita“: Serbija gali reikalauti milijoninių baudų (papildyta)

Serbijos alaus daryklą "Beogradska Industrija Piva" (BIP) prarandanti Lietuvos bendrovė "Alita" teigia, kad serbai už jų įžvelgiamus privatizavimo sąlygų pažeidimus gali reikalauti milijoninių baudų.

"Alita" pranešė, kad Serbijos privatizavimo agentūros reikalaujamos baudos viršija už BIP akcijas sumokėtą kainą - 21,4 mln. eurų (73,8 mln. litų). Įmonės teigimu, šiuo metu ji analizuoja situaciją ir vertina galimybes ginčyti Serbijos institucijų reikalavimus.

Serbijos privatizavimo agentūra nurodė, kad sprendimas nutraukti BIP akcijų pardavimo sutartį priimtas dėl to, kad "Alitos" ir Švedijos "United Nordic Beverages" konsorciumas neįvykdė įsipareigojimo investuoti į Bendrovę 2,6 mln. eurų (8,9 mln. litų).

Taip pat teigiama, kad konsorciumas neužtikrino, jog BIP ilgalaikiu turtu būtų disponuojama pagal privatizavimo sutarties nuostatas, siekė išparduoti įmonės ilgalaikį turtą ar kitų panašių procedūrų ir nesiėmė visų reikiamų veiksmų, siekiant užkirsti tam kelią.

"Alita" ir "United Nordic Beverages" taip pat kaltinamos ir tuo, kad neįvykdė įsipareigojimo paskelbti oficialų pasiūlymą supirkti likusias BIP akcijas.
Atsižvelgiant į tai Serbijos privatizavimo agentūra informavo "Alitą", kad pagal privatizavimo sutartį konsorciumo įgytas 51,9 proc. BIP akcijų paketas bus perduotas Serbijos akcijų fondui.

Iš konsorciumo taip pat reikalaujama baudos, kuri sudarytų 50 proc. BIP akcijų pirkimo kainos, dėl investicinių įsipareigojimų nevykdymo, baudos, kuri sudarytų 100 proc. akcijų pirkimo kainos, dėl siekimo išparduoti įmonės ilgalaikį turtą.

Taip pat reikalaujama baudos, kuri būtų lygi dvigubai perleisto BIP ilgalaikio turto vertei.

Serbijos privatizavimo taip pat kreipėsi į "Swedbank", dėl šio banko įsipareigojimų įvykdymo pagal išduotą 2,6 mln. eurų dydžio garantiją, skirtą užtikrinti "Alitos" ir "United Nordic Beverages" įsipareigojimus, kylančius iš BIP privatizavimo sutarties.

Serbijos daryklą "Beogradska Industria Piva" akcijas 2007-aisiais Švedijos ir Lietuvos įmonės konsorciumui pardavė už 21,4 mln. eurų. Pirkėjos įsipareigojo į daryklą investuoti 5,1 mln. eurų (17,6 mln. litų). Be to, investuotojams buvo nustatytos papildomos sąlygos dėl darbuotojų atleidimo.

Vien "Alita" 2007 metų rugsėjį už 70,437 mln. litų įsigijo 41,52 proc. daryklos akcijų.

"Alitos" akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Vilniaus biržos Papildomajame prekybos sąraše.


Šiame straipsnyje: AlitaBeogradska Industrija Piva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių