Aliejaus kaina didės ir kitais metais

Aliejaus kaina, augusi jau nuo vasaros, pasiekė viršūnę, bet laikiną - tiekėjai žada, kad iki 20 proc. jau pabrangęs aliejus dar brangs ir vasarį, o iš paskos savo produkcijos kainą gali pakelti ir majonezo gamintojai.

Aliejus mažmeninės prekybos tinkle "Maxima" nuo rugsėjo pabrango iki 20 proc. "Iki" tinkle aliejaus kaina, nelygu rūšis, kilo 6-11 proc., pirmadienį informuoja dienraštis "Lietuvos rytas".

"Aliejus jau brango spalį, tačiau turėjome atsargų, tad pirkėjai tai pajuto ne iškart. Majonezo kaina kol kas nekilo, tačiau, manau, tai nutiks po Naujųjų metų", - kalbėjo mažmeninės prekybos tinklo "Norfa" atstovas Darius Ryliškis.

Į Lietuvos prekybos centrus aliejų tiekianti įmonė "Eugesta" jį brangiau iš užsienio perka jau nuo rugpjūčio.

"Pirmiausia pabrango saulėgrąžų, vėliau ir rapsų aliejus. Šiemet buvo prastas saulėgrąžų ir rapsų derlius. Tai lėmė prastos oro sąlygos. Tikėjęsi sulaukti didesnio derliaus, žemdirbiai sulaukė mažesnio. Be to, išaugo aliejaus vartojimas. Galbūt žmonės dažniau maistą ruošia namuose?" - svarstė "Eugestos" prekių grupės vadybininkas Paulius Vaitkūnas.

Nuo vasaros iki dabar saulėgrąžų aliejaus kaina vidutiniškai pakilo 18 proc., rapsų - 8 proc.

Pasak P.Vaitkūno, jau dabar aišku, kad aliejaus kaina dar kartą kils kitų metų vasarį - atitinkamai 10 ir 5 proc.

"Eugestos" prekių specialistas sakė, kad iki šiol lietuviai labiau mėgo saulėgrąžų aliejų - jį rinkdavosi 60 proc. pirkėjų, tačiau išaugusi kaina paskatino keisti pomėgius - vis daugiau nuperkama rapsų aliejaus.

Permainos aliejaus rinkoje kelia nerimą ir majonezo gamintojams.

"Dar vasarą kilogramas aliejaus kainavo 2,5 lito, dabar - jau 3,5 lito. Kol kas stebime, kiek tai truks. Jeigu ilgainiui ji kris, mums nereikės branginti majonezo. Tačiau kol kas neaišku", - sakė aliejų gaminančios bendrovės "Vesiga" vadovas Saulius Grinkevičius.


Šiame straipsnyje: aliejusmajonezas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių