A.Kubilius: TVF siūlomų mokesčių nesvarstome

Premjeras Andrius Kubilius tvirtina, kad Vyriausybė nesvarsto TVF ekspertų siūlymų apmokestinti NT ir automobilius.

„Mes kol kas neplanuojam kokių nors naujų mokesčių įvedinėti. Vyriausybė tokių planų nesvarsto. Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pasiūlymai žinomi, jie tą patį kartojo ir pavasarį. Iš tiesų tokie pasiūlymai turi savo racijos, yra daug argumentų, kodėl tokie pasiūlymai galėtų būti įgyvendinami ir jie yra įgyvendinami daugelyje Europos valstybių, bet mes manome, kad tai šiuo metu mes dar neplanuotume to daryti“, – interviu Lietuvos radijui antradienį kalbėjo Premjeras.

Tačiau jis neatmetė galimybės, kad prie to bus grįžta, jei kitąmet pajamos į biudžetą bus surenkamos ne taip, kaip planuojama.

„Kaip sakė finansų ministrė, turime galvoti ir apie tokią situaciją, jei mūsų ambicingas pajamų planas nebūtų vykdomas. Tam numatyta ir biudžeto peržiūros galimybė metų viduryje. Tuo atveju iš tikrųjų tiek išlaidų mažinimas, tiek papildomų pajamų ieškojimas būtų tie instrumentai, kuriuos turėtume panaudoti“, – sakė A. Kubilius.

Vyriausybės vadovas teigė asmeniškai pritariantis nekilnojamojo turto apmokestinimui, tačiau abejoja, ar toks siūlymas sulauktų Seimo daugumos pritarimo.

„Tam reikia sutarimo, tam reikia, kad Seime būtų pakankama dauguma, kuri pritartų tokiam siūlymui. Mano nuomonė yra gerai žinoma, aš tikrai pasisakau už tokį mokestį, bet tam nepakanka vien mano balso. Žinau, kad yra svarstoma ir partijose įvairių variantų. (...) Taigi diskusijos toliau tęsiasi, bet aš galiu kalbėti tik Vyriausybės vardu, o Vyriausybė tokių siūlymų kol kas nesvarsto“, – sakė Premjeras.

Anot jo, apie naujų mokesčių įvedimą bus galima kalbėti tik įsitikinus, kad nebeįmanoma surinkti daugiau pajamų iš šešėlinės ekonomikos ir kontrabandos.

„Galiu tik priminti ankstesnių laikų diskusijas, kad kai siūlydavome kokius nors mokestinius įstatymus, siūlydami arba įvesti kokį naują mokestį, arba padidinti mokestį, visada sulaukdavome tos pačios reakcijos, kad neracionalu įvesti mokestį, nes yra labai daug pajamų šešėlinėje ekonomikoje arba tų pajamų galima gauti stabdant kontrabandą. Šiuo atžvilgiu mes ir siekiame labai reikšmingų permainų kovoje su šešėline ekonomika ir kontrabanda“, – teigė A. Kubilius.

Tuo metu TVF ekspertai sako, kad Vyriausybės planai kitais metais biudžeto deficitą dengti pajamomis iš šešėlinės ekonomikos nerealūs ir ragina nedelsiant apmokestinti nekilnojamąjį turtą ir automobilius.


Šiame straipsnyje: Andrius KubiliusTVFmokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių