A.Kubilius prakalbo apie bandymą paveikti „Snoro“ bankroto procedūrą

Nacionalizuoto banko „Snoras“ bankroto procedūras bando paveikti su buvusiais banko akcininkais – Vladimiru Antonovu ir Raimondu Baranausku – susiję asmenys ir stambių banko kreditorių grupė, pareiškė premjeras Andrius Kubilius.

„Kiek tenka matyti iš viešosios erdvės, bankroto procesui įtaką bando daryti dvi įtakingos grupės – tai galimai nusikalstamą veiklą vykdžiusi Antonovo ir Baranausko grupė, kuri siekia išvengti Lietuvos teisėsaugos veiksmų. Kita grupė – tai stambių kreditorių grupė, kurios reikalavimai yra iki 2 mlrd. litų, likusių nepadengtų po “Snoro„ bankroto paskelbimo“, – po Vyriausybės pasitarimo pirmadienį žurnalistams pareiškė A.Kubilius.

Jis pabrėžė, kad banko bankroto procesas turi būti apsaugotas nuo neskaidrių įtakų ir lobistinių interesų.

„Noriu priminti, kad bankroto procesas yra ypač didelės vertės pinigine prasme. “Snoro„ turto yra likę už daugiau kaip 4 mlrd. litų, turtas turi būti parduotas skaidriai, efektyviai ir visų pirma atlyginant indėlių draudimo fondo lėšas, kurios buvo panaudotos apdraustiems indėliams išmokėti. Tik po to pagal Bankroto įstatymą likusios lėšos gali būti skirtos ir kitiems kreditoriams atlyginti“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Jis sakė esąs nustebintas Socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus elgesiu – pastarasis praėjusią savaitę paskelbė, kad Seimo pirmininkės Irenos Degutienės sūnaus Gedimino Degučio įmonė „Novotersa“ atliko neleistiną operaciją – turimu indėliu padengė „Snore“ paimtą paskolą.

„Stebina faktas, kad socialdemokratų lyderis A.Butkevičius, disponuodamas, kaip pats skelbia, bankine informacija, kuri pagal Lietuvos įstatymus niekam negali būti atskleista, praėjusios savaitės pabaigoje pabandė šantažuoti Seimo pirmininkę. Teisėsauga turi ištirti tokios informacijos gavimo aplinkybes“, – pirmadienį kalbėjo A.Kubilius.

Anot jo, „nebūtų stebėtina, jeigu kas nors iš “Snoro„ darbuotojų, ir šiandien dirbančių banke, lieka Antonovo ir Baranausko bendrininkais“.

A.Kubilius tvirtino, kad politikai neturėtų tapti lobistinių grupių įrankiais Seime, kai siekiama apginti privačius, o ne visuomenės interesus.

Televizija TV3, remdamasi turimais dokumentais, pranešė, kad Seimo pirmininkės sūnaus iš dalies valdoma įmonė galėjo padengti „Snore“ turėtą paskolą, prieš pat nutraukiant banko operacijas pernai lapkritį. Pasak TV3, G.Degučio įmonės sąskaitoje bankroto dieną liko 343,6 tūkst. litų, o 2012 metų sausio 6 dieną, padarant užskaitą, „Snoras“ įmonės „Novotersa“ kreditą sumažino beveik 646 tūkst. litų.

Seimo pirmininkė I.Degutienė paskleistas žinias, esą jos sūnaus vadovaujama įmonė turimu indėliu padengė paskolą, vadina šmeižtu ir socialdemokratų politine akcija prieš parlamento rinkimus. I.Degutienė praėjusią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl A.Butkevičiaus teiginių, esą kažkas iš valdančiųjų giminaičių bankrutavusiame banke „Snoras“ atliko neleistiną operaciją.

Tuo metu socialdemokratai taip pat kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, pateikdami turimus duomenimis ir informaciją, su prašymu pradėti tyrimą, ar nebuvo padarytas galbūt neteisėtas poveikis „Snoro“ administratoriui.

Praėjusį ketvirtadienį banko „Snoras“ bankroto administratorius paneigė, kad bankas atliko kai kurių klientų turėto didesnio nei 345 tūkst. litų indėlio ir paskolas užskaitas.

Paskolas turėjusių indėlininkų pinigai banke šiuo metu yra „įšaldyti“ – jie neatgavo valstybės kompensacijų, tačiau paskolų įmokas privalo mokėti.

Bankroto byla nemažai turto iššvaisčiusiam ir nemokiam „Snoro“ bankui iškelta pernai gruodžio 7-ąją. Vyriausybė „Snorą“ nacionalizavo lapkričio 16-ąją.


Šiame straipsnyje: Snoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
Kodel neatsako tie kurie privalejo kontroliuoti banku veikla!!! vadinasi visa laika lobo piktnaudziaudami tarnybine padetimi.Niekada Lietuvoje tvarkos nebus,kol pareigunai nebaudziami cirkus krecia........arba sulauksyte Graikijos......arba dar blogesnio likimo.....kadangi Garliavos ivykiai parode,kad teisine sistema Lietuvoje niekine.....

Valstybiniai nusikaltimai

Valstybiniai nusikaltimai portretas
Pirmiausia reikia nubausti ypatinguosius valstybinius nusikaltėlius, kurie pasikėsino į visuomenės nuosavybę, pagal 1989-1990 m. įstatymus: likviduoti pramonės bei žemės ūkio įmones, atlyginimų fondus, bankus. Visur buvo ramu, o diplomatai rezgė avantiūristinius planus. Ką davė Lietuvai Sąjūdis ir I-oji vyriausybė?

Geriau patyletu

Geriau patyletu portretas
Jau Kubilius su savo "konservais" geriau patyletu, uzuot ieskoje kaltu. Degutiene musesi i krutine, jog nenutekino informacijos. o sunelis pasidenge paskola, kai kiti tuo tarpu liko ant ledo. Dabar "konservai" gula kryzium, jog nereikia parlamenties komisijos. Bijo, jog ju darbeliai isaiskes....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių