A.Kubilius: pasiūlymai dėl kainų negali griauti ekonomikos

Premjeras Andrius Kubilius labai atsargiai vertina Prezidentės pasiūlymą įstatymais reguliuoti antkainius, spėdamas, kad tai gali griauti ekonomikos pagrindus.

Sekmadienį TV3 laidai "Savaitės komentarai" Vyriausybės vadovas užsiminė laukiąs Konkurencijos tarybos tyrimo, kodėl pastaruoju metu auga kai kurių maitos produktų kainos, išvadų. Jos turėtų būti paskelbtos kitą savaitę.

"Kainos yra vienas specifinių klausimų. Mes turime turėti aiškius atsakymus, kodėl tai vyksta", - sakė A.Kubilius.

Paklaustas, ar sutinka su Prezidente Dalia Grybauskaite, pareiškusia, kad kainų augimas yra panašus į "prekybininkų sąmokslą", nes per pastaruosius dvejus metus kai kurių produktų antkainiai paaugo beveik dvigubai, premjeras atsakė: "Aš to dar nežinau, ar čia sąmokslas. Man tikrai pirmiausia norėtųsi turėti objektyvaus tyrimo, kurį gali atlikti tik Konkurencijos taryba, išvadas. Mes matome, kad prekybininkų antkainiai nuosekliai auga. Bet reikia turėti atsakymus, kodėl tai vyksta".

Ministras pirmininkas pabrėžė nematąs kitos išeities, kaip "tik konkurencijos prekybos sektoriuje didinimą".

Bet atsiliepdamas apie valstybės vadovės pagrasinimus, kad situacijai nesikeičiant gali būti priimti įstatymai, reguliuojantys prekybininkų antkainius, A.Kubilius leido suprasti paremsiąs tik tuos pasiūlymus, kurie negriautų ekonomikos pagrindų. "Jeigu bus pasiūlyti tokie sprendimai, kurie realiai keičia situaciją ir nesugriauna ekonomikos pagrindų, tai galima bus svarstyti", - diplomatiškai atsakė jis.

Anksčiau šią savaitę premjeras tvirtino sunkiai įsivaizduojąs, kaip galima būtų įstatymai reguliuoti pelno maržą prekyboje. Tą patį apie Prezidentės pagrasinimus sakė ir kita valdančiosios koalicijos lyderė, Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Ekonomikos ekspertai pabrėžė, kad antkainių ribojimas įstatymais yra sugrįžimas prie planinės, sovietinės ekonomikos, kuris ekonomikai nieko gera neduos tolimesnėje perspektyvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių