A.Kubilius: pailginus darbingą amžių, būtų galima mokėti didesnes pensijas

Vėlesnis išėjimas į pensiją reikalingas tam, kad ateityje pensijos nebūtų labai mažos, be to, toks sprendimas leistų ateityje padidinti pensijas, mano premjeras Andrius Kubilius.

Pirmadienį alfa.lt išspausdino dalį Andriaus Kubiliaus atsakymų į portalo lankytojų klausimus. Atsakydamas į skaitytojos Janinos klausimą, ar teisinga ilginti pensinį amžių, A.Kubilius leido suprasti, jog toks sprendimas būtinas ir paaiškino kodėl.

Ministras pirmininkas tikino, kad šiuo pakeitimu nesprendžiamos jokios šiandieninės „Sodros“ problemos, o „sprendžiamos dėl ateities demografinių pokyčių atsirasiančios pensijų dydžio neadekvatumo problemos“.

Jo teigimu, šiuo metu tenka apie 2 dirbančiuosius vienam pensininkui, per ateinančius 50 metų šis santykis pamažu pasikeis iki maždaug 1:1. Premjero žiniomis, didžiausias sumažėjimas numatomas 2015-2035 metais,“kai demografinio „sprogimo“ kartos atstovai eis į pensiją“.

„Išlaikant panašią mokestinę naštą, pensijos vidutinio atlyginimo atžvilgiu taptų labai mažos (pamažu pasikeistų iki santykinai dvigubai mažesnių nei dabar, palyginus su vidutiniu atlyginimu). Pailgintas darbingas amžius leistų pakeisti santykį į 1,5 dirbančiojo vienam pensininkui, tokiu būdu padidinti pensijas“, - užmojų ilginti pensinį amžių argumentus aiškino A.Kubilius.

Kartu jis nurodė, kad asmenims, kurie negalės dirbti dėl sveikatos ar dėl tinkamos darbo vietos nebuvimo, bus palikta galimybė į pensiją išeiti iki penkerių metų anksčiau gaunant iki 20 proc. mažesnę pensiją. Beje, tokia tvarka galioja ir dabar.


Šiame straipsnyje: pensinis amžiuspensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių