A.Kubilius norėtų greitesnės „Sodros“ reformos

Premjeras iš dalies sutinka su prezidentės Dalios Grybauskaitės kritika dėl "Sodros" reformos programos. Pirmadienį Andrius Kubilius pareiškė, jog socialinio draudimo fondo reformą reikia svarstyti aktyviau.

"Aš iš dalies galiu sutikti, kad reikia gal aktyviau svarstyti tos reformos dalykus. Dabar yra tokia stadija, kai vyksta daug viešesnių ir ne tokių viešų svarstymų įvairiuose formatuose ir kartais gali atrodyti, kad "Sodros" reformos įgyvendinimas lyg ir praranda pagreitį", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė A.Kubilius.

"Viešojoje erdvėje galbūt atrodo, kad mes bandome svarstyti atskirus epizodus, bet iš esmės mes remiamės specialios ekspertų sudarytos darbo grupės pasiūlymais dėl ilgalaikės "Sodros" pertvarkos koncepcijos", - kalbėjo premjeras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas teigė, jog kai kurie sprendimai dėl "Sodros" reformos Vyriausybėje turėtų būti priimti balandžio pabaigoje.

"Šiuo metu diskusijos dėl pirmųjų žingsnių eina į pabaigą", - teigė jis. D.Jankauskas sutiko, jog prezidentės priekaištai turi pagrindo.

"Priekaištai turi pagrindo. Ir man norisi, kad tempai būtų greitesni. Galbūt nesugebėjome organizuoti darbo taip, kad diskusijos jau būtų praeityje ir šiandien jau būtų priimti sprendimai ne tik Vyriausybėje, bet ir Seime", - tikino D.Jankauskas.

Tarp Vyriausybės svarstomų pertvarkų yra pensijos amžiaus ilginimas vyrams ir moterims iki 65 metų, darbuotojo ligos pašalpos apmokėjimas pirmąsias 7 dienas darbdavio sąskaita ir kitos.

Grybauskaitė: „Sodros“ reformos programos nėra

Prezidentė Dalia Grybauskaitė įsitikinimu, kad Vyriausybė kol kas nėra parengusi ilgalaikės socialinio draudimo sistemos reformos programos.

"Tai, kas paskelbta, nevadinčiau "Sodros" reforma, reformos metmenimis - taip pat, tai atskiri elementai. Socialinės srities reformos turi būti nukreiptos 30-40 metų į priekį, turi būti matomas visas paveikslas, orientuotas į ilgalaikes permainas, kurių paskui nereikėtų atkeitinėti", - interviu savaitraščiui "Veidas" sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, žmonėms reikia paaiškinti apie planuojamas permainas, o ne gąsdinti, kad tuoj pat bus pradėtas ilginti pensijos amžius, nors tą tikrai anksčiau ar vėliau reikės daryti.

"Bet kai taip iššaunama, žmonių reakcija, natūralu, būna neigiama, todėl šitaip tik viską sugadinsime ir nieko nepadarysime. Taip, krizės laikotarpiu porai metų reikia teoriškai nelabai gražiai atrodančių ekstraordinarių priemonių, bet reikia galvoti ir apie ilgalaikę perspektyvą", - tvirtino prezidentė.

Pasak jos, valstybės administraciniai gebėjimai dabar yra labai sumažėję, valstybės valdymo aparatas gerokai susidėvėjęs, "nusiplovęs" į privatų sektorių, sumenkęs ir atsakomybės supratimas, labai daug kas politizuota, neprofesionalu.

"Štai socialinės reformos projektą prašiau pateikti dar pernai, tačiau negavau. Ministrą pakeičiau. Dabar turime naują, tačiau neveiklumas tas pats, ministerijos gebėjimai tie patys", - sakė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, Vyriausybė taip pat turėtų aktyviau kovoti su didėjančiu nedarbu - operatyviau priimti sprendimus, mažinti biurokratinius suvaržymus ir remti individualų, smulkųjį bei vidutinį verslą.

"Deja, būtent šioje srityje mokesčiai buvo labiausiai suvelti, ir tai stūmė į šešėlį labai didelę ekonomikos dalį. Prie to prisideda ir naujų improvizacijų, kaip kad dabar dėl sveikatos draudimo. Negali sveiku protu suvokti, ar tai sąmoningai padaryta, ar ministrai tokie neraštingi, kad daro tokias klaidas. Ši Vyriausybė kartais pati šaudo sau į kojas - nereikia nė priešų", - tvirtino prezidentė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių