A.Kubilius: mokesčius teks didinti

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad nedidinant mokesčių būtų neįmanoma sumažinti šalies fiskalinį deficitą. Jo teigimu, Vyriausybė, Seimas ir prezidentė artimiausiu metu turi susitarti dėl deficito mažinimo per dvejus metus.

"Aš kalbu ne apie mokesčių poreikį, aš kalbu apie tai, ar mes norime gyventi su stabilia finansų sistema, ar mes norime nieko nedarydami pakliūti į tokią situaciją, kokioje dabar, pavyzdžiui, yra Graikija (...) Ar toks mokestis, ar kitoks mokestis, ar tą išlaidą sumažinsime, ar kitą išlaidą sumažinsime - čia jau yra sutarimo, atsakomybės ir sveiko proto reikalas", - žurnalistams trečiadienį sakė A.Kubilius.

Pasak jo, esama įvairių pasiūlymų, pavyzdžiui, įvesti kai kuriuos Europoje, jo žodžiais, populiarius mokesčius - nekilnojamojo turto, automobilių ar progresinius mokesčius.

"Bet svarbiausias dalykas, mano įsitikinimu, ką mes turime padaryti visi kartu, ir Vyriausybė, ir Seimas, ir prezidentė, - susitarti artimiausiu metu dėl efektyvaus dvejų metų deficito mažinimo paketo", - sakė premjeras.

Pasak premjero, paketo vertė siektų apie 4,5 mlrd. litų. Jo skaičiavimais, ekonomikos atsigavimas leistų gauti iki milijardo litų papildomų pajamų, dar apie pusę milijardo litų - iš šešėlinės ekonomikos, dalį pajamų - "geriau tvarkant kai kurias išlaidas".

"Bet lieka nuo 1,5 iki 2 milijardo litų šiame pakete toks iššūkis, kurį galima padengti tik priimant sprendimus įstatymuose, keičiant kai kurias nuostatas, mažinant išlaidas ir ieškant papildomų pajamų", - kalbėjo A.Kubilius.

Norint šalies deficitą iki 2012 metų sumažinti iki 3 proc. BVP, skirtumą tarp pajamų ir išlaidų reikia sumažinti kiek daugiau nei 4,5 mlrd. litų.

Pernai Lietuvos fiskalinis deficitas siekė apie 9 proc., o šiemet, numatoma, jis bus 8,1 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių