A.Kubilius: mokesčiai nėra totalinė blogybė

Komentuodamas Tarptautinio Valiutos Fondo (TVF) ekspertų siūlymus dėl NT ir „žaliojo“ automobilių apmokestinimo, Premjeras pabrėžia, kad mokesčiai nėra totalinė blogybė.

„Kartais atrodo, kad taip kaip sugebėjome paskutiniai Europoje priimti krikštą, taip kai kurių kitų dalykų bandom išvengti, nors visi suprantam, kad tai, ką seniai taiko visos Vakarų Europos, pasaulio šalys, yra turbūt tinkamos priemonės tvarkyti šalies ar savivaldybių finansus. O mes visą laiką priešinamės“, – Lietuvos radijui antradienį kalbėjo Premjeras Andrius Kubilius.

Anot jo, nereikėtų galvoti, kad „mokesčiai yra totalinė blogybė“. „Be abejo, būtų gerai nemokėti jokių mokesčių, bet tada turime atsiminti, kad neturėtume nei mokyklų, nei ligoninių nei pensijų nei kitų dalykų.

Mokesčiai nėra blogybė, o blogybė yra labai didelis skirtumas tarp valstybės išlaidų ir pajamų ir jei tas skirtumas ilgai laikysis, tai labai skaudžiai gali atsiliepti ir tam pačiam verslui“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Pasak A. Kubiliaus, siūlomais nekilnojamojo turto bei automobilių mokesčiais labiausiai piktinasi tie, kurie turi daugiau turto.

„Kaip rodo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekspertų išvados, tokie „žalieji“ mokesčiai, kuriais apmokestinami automobiliai, yra taikomi absoliučioje daugumoje Europos ir viso pasaulio valstybių. Vidutinis metinis mokestis reiškia, kad visi automobiliai, kurie teršia orą, taip kaip teršiančios įvairios gamyklos, turi mokėti už taršą. Vidutinis vieno automobilio metinis mokestis yra lygus vieno kuro bako kainai“, – dėstė Premjeras.
Lygiai taip pat, anot jo, TVF skaičiuoja, kad Lietuvoje yra apie 1 mln. NT turto savininkų ir jei visi jie per metus mokėtų po 100 litų, biudžetas per metus gautų 100 mln. litų papildomų pajamų.

„Mažesnį turtą turintys mokėtų mažiau ir už tą 100 litų, o didesnį turtą turintys mokėtų žymiai daugiau. Žiūrėkim, ar tokie mokesčiai, kurie visam pasauly yra taikomi, ar tikrai jie Lietuvai yra didžiulė blogybė“, – kalbėjo A. Kubilius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių