A.Kubilius: lyderiai pabrėžė būtinybę atsakingai tvarkyti viešuosius finansus

Vilniuje susirinkę Baltijos jūros regiono šalių vadovai pabrėžė būtinybę atsakingai tvarkyti viešuosius finansus, kad būtų išvengta tokių problemų, su kuriomis sudūrė Graikija, po antradienio vakarą įvykusios darbinės vakarienės sakė Lietuvos premjeras Andrius Kubilius.

Pasak ministro pirmininko, į Baltijos jūros valstybių tarybą susirinkę 11 valstybių atstovai su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso taip pat akcentavo, kad krizė skatina Europos Sąjungą (ES) tapti dar vieningesne.

"Padaryta išvada, kad viešuosius finansus turime kiekvienas savo šalyje tvarkyti kaip galima efektyviau, nes nuo kieno nors klaidų arba pastangų slėpti realią padėtį vėliau kenčiame visi. Čia, aišku, buvo užuomina į Graikijos ankstesnio laikotarpio veiklą", - BNS antradienio vakarą sakė A.Kubilius.

Ministras pirmininkas minėjo krizę Graikijoje, kurią, anot analitikų, lėmė valdžios sprendimas ignoruoti taisykles dėl biudžeto deficito ir tikrųjų faktų apie realią situaciją slėpimas. Ši krizė paveikė ir kitas euro zonos šalis.

Anot A.Kubiliaus, Vilniaus senamiestyje Chodkevičių rūmuose vykusioje vakarienėje taip pat kalbėta, kad ši krizė, kaip ir ankstesnės, skatina ES veikti dar vieningiau.

"ES per 60 metų nuo Šumano deklaracijos vystosi nuo krizės iki krizės. Po krizių Europa stengiasi tapti labiau vieninga, koordinuota. Krizė paskatina judėti būtent šia kryptimi. Dabar matome panašių judesių pirmąsias užuomazgas, kai pradedama rimtai kalbėti apie žymiai vieningesnę ekonominę ir finansų politiką, apie stipresnius drausmės priežiūros instrumentus", - sakė A.Kubilius.

Lietuvos premjeras taip pat pabrėžė, kad krizės akivaizdoje būtina drąsiai reaguoti į globalią kaitą, o tam labai svarbu tinkama lyderystė.

"Būtina matyti, kad pasaulis labai sparčiai vystosi, keičiasi, ir ta dinamika tampa dideliu iššūkių visai ES. Norint globaliai konkuruoti, reikalinga labai efektyvi lyderystė ir visuomenės nebijojimas tokios greitos kaitos. Čia, ko gero, ES turi abejose srityse problemas. Viena vertus, atrodo, kad ES visuomenės žmonės nėra labai drąsiai nusiteikę tokios kaitos atžvilgiu. Iš kitos pusės, akivaizdu, kad reikia žymiai efektyvesnės lyderystės tiek nacionaliniu, tiek ES lygiu", - sakė A.Kubilius.

Ministras pirmininkas tikino, kad Lietuvoje vykstančio regiono viršūnių susitikimo nereikėtų nuvertinti dėl to, kad į jį neatvyko įtakingiausių valstybių - Rusijos, Vokietijos, Švedijos ir Lenkijos - premjerai. A.Kubilius atkreipė dėmesį, kad Baltijos jūros regionas pasižymi įvairiais bendradarbiavimo forumais, o Vokietijos kanclerės sprendimas atšaukti vizitą dėl vidaus politikos problemų netikėtai atsistatydinus prezidentui yra visiškai suprantamas.

"Aš taip nenuvertinčiau. Baltijos regionas pasižymi bendradarbiavimo forumų labai didele įvairove, kalbėsimės, kaip bendradarbiavimą padaryti labiau konsoliduotą. Žinia, kad A.Merkel, kuri tikrai planavo atvykti, negalėjo atvykti dėl tam tikrų vidaus politinių problemų, politikoje yra natūrali. Niekas dėl to per daug nenustebome", - sakė A.Kubilius.

Baltijos jūros valstybių tarybos viršūnių susitikimas Lietuvoje tęsis ir trečiadienį. Į jį yra atvykę Baltijos šalių, Suomijos, Norvegijos, Islandijos premjerai, Rusijos, Danijos ir Švedijos vicepremjerai, Vokietija ir Lenkija delegavo ministrus. Tuo pat metu Vilniuje vyksta "Baltijos Davosu" vadinamas Baltijos plėtros forumas.


Šiame straipsnyje: kubiliusviršūnių susitikimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių