A.Kubilius: Lietuvos mokesčių sistemai trūksta teisingumo

Premjeras Andrius Kubilius pripažino, kad Lietuvos mokesčių sistemai trūksta teisingumo, nors ji jau dabar yra progresinė. Pasak Premjero, šį pavasarį gausiai pasklidusios kalbos ir pareiškimai apie progresinius mokesčius tėra atskirų Seimo narių ar Seimo narių grupių svarstymai. „Jokio platesnio sutarimo nėra“, – ketvirtadienio rytą „Žinių radijui“ sakė Ministras Pirmininkas.

Vyriausybės vadovas iš esmės pritaria socialdemokratų siūlymui atsisakyti kai kurių išimčių, konkrečiai – palūkanų ir pajamų iš akcijų pardavimo apmokestinimo.

„Aš turiu pasakyt, kad aš tikrai nesu kaip nors ideologiškai prisirišęs ar neprisirišęs prie progresinių mokesčių. Manau, kad tai nėra koks savaime išsprendžiantis problemas arba sukuriantis kokias nors bėdas mokesčių modelis. Pasaulyje labai gerai gyvena valstybės, kurios turi progresinius mokesčius, bet taip pat neblogai gyvena valstybės, kurios neturi progresinių mokesčių. Tai šioj vietoj mes turim, visų pirma, galvoti apie teisingą mokesčių sistemą, o po to tik galvoti apie progresyvumą ar neprogresyvumą. Mano įsitikinimu, šiandien didesnės spragos, kalbant apie gyventojų pajamų mokesčio reikalus Lietuvoj, yra dėl teisingumo stokos pačioje mokesčių sistemoje, o ne dėl progresyvumo“, – pažymėjo Premjeras.

Andrius Kubilius pakartojo pavyzdį, kad praeitais metais Viktoras Uspaskichas deklaravo uždirbęs virš aštuonių milijonų litų pajamų ir sumokėjo tik dešimt tūkstančių mokesčių, ir pagal šiuo metu galiojančius įstatymus tai yra legalu ir teisėta. Tuo tarpu Premjeras uždirbo iš atlyginimo virš šimto penkiasdešimt tūkstančių litų pajamų ir sumokėjo dvidešimt tūkstančių litų mokesčių. „Manau, kad tai nėra teisinga, todėl socialdemokratų pasiūlymas – atsisakyti tokių išimčių ir apmokestinti iš palūkanų ar iš akcijų pardavimo gaunamas pajamas. Aš matau racijos, tai štai apie tai kalbėkim visų pirma. Nes Viktoras Uspaskichas iš tiesų gavo daug tokių pajamų, kurios iš viso nėra apmokestinamos“, – sakė A. Kubilius.

Kiti socialdemokratų siūlymai Premjerui kelia pagrįstų abejonių. „Socialdemokratų siūlymas ties keturiais tūkstančiais litų gaunamų pajamų padaryti mokesčių šuolį nuo penkiolikos iki 33 procentų mano įsitikinimu nėra labai racionalus. Manau, kad per didelis skirtumas staiga pasidaro, reiškia, tai 3900 uždirbsi mokėsi 15 procentų, o keturis tūkstančius uždirbdamas mokėsi jau 33 procentus. Tai šioj vietoj aš manau, kad reikia tiesiog žiūrėti racionaliau ir čia noriu priminti, kad šiandien, iš tiesų, mūsų mokesčių sistema turi labai aiškų progresyvumo pobūdį, nes 2008 metų pabaigoj – 2009 metais mes įvedėm neapmokestinamo pajamų dydžio progresyvumą ir todėl progresyvumas mūsų mokesčių sistemoj yra labai ryškiai išreikštas, bet joje trūksta to teisingumo aspekto, t.y., kad kai kurios pajamos ir stambios pajamos, yra visiškai neapmokestinamos“, – kuo skubiau šitą spragą taisyti siūlė Vyriausybės vadovas.

Vyriausybės vadovas sakė pritariantis paskirto Lietuvos banko vadovo Vito Vasiliausko nuomonei, kad mokesčių sistema be nekilnojamojo turto mokesčio yra keista: "Aš visiškai pritariu, ir Vyriausybės programoje tai yra įrašyta. Tik galbūt dėl nesibaigiančių diskusijų mes niekaip tokio sprendimo nepriimame".

Premjero nuomone, nekilnojamojo turto mokesčio įvedimas yra būtinas.

"Mano manymu, jis tikrai yra būtinas. Pirmiausia ne tik dėl to, kiek pajamų gautume į biudžetą, bet dėl to, kad, kaip rodo nesena Lietuvos patirtis, vadinamas nekilnojamojo turto kainų burbulas ir buvo viena iš priežasčių, kodėl mes patekome į tokią gilią ekonominę duobę, kai tas burbulas 2008 metais sprogo", – kalbėjo A. Kubilius.


Šiame straipsnyje: premjerasmokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

MNPD Lietuvoje 30 000 litų

MNPD Lietuvoje 30 000 litų portretas
Visiems visiems visiems Kad gyventi oriai Lietuvoje, kiekvienas žmogus pirmiausia turi (planuoti): - būti sotus; - būti apsirengęs (šiltai); - turėti (šiltus) namus savo šeimai. Ir kad gyventi taip oriai Lietuvoje, pirmiausia ... Neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) žmogui turi būti 30 000 litų metams. Štai info švietimas aiškumui ... ******************************************* (JK) Anglijos (nesovietinio mentaliteto) ekonomistai paskaičiavo ir užrašė neapmokestinamų pajamų dydį (NPD) žmogui 2011 – 2012 metams: £143.75 savaitei £622.92 mėnesiui £7,475.00 metams Nuo žmogaus veiklos šių pajamų nėra atskaičiuojamas joks mokestis, net ir valstybiniam socialiniam draudimui. Tai yra žmogaus veiklos (verslo) asmeninė ir privati neliečiamybė kapitalistinėj šaly. Išvertus į lietuvių kalbą, būtų tokie NPD dydžiai ž m o g u i Lietuvoje: 568,83 lt savaitei 2 464,96 lt mėnesiui 29 579,32 lt metams *********************************************** Metinis neapmokestinamasis pajamų dydis (MNPD) ž m o g u i Anglijoje 2010 - 2011 metams buvo: £6,475.00 (apie 25 600 litų) ************************************************ NPD Europos Sąjungoje turi būti vienodas (ar bent jau panašus) ir nediskriminuojantis. Vienykimės reikalaukim ir (išsi)reikalaukim. NPD Lietuvoje 30 000 litų metams. Kad gyventi oriai ir Lietuvoje ...

Litas

Litas portretas
Ar premjeras kvailas ar tik apsimeta. Progresinė sistema pasaulyje skaičiuojama taip: Pavyzdžiui riba 1000, 4000, 10 000, 100 000. 1.iki 1000 mokesčių - 0% 2. nuo 1001 iki 4000 - 15% 3. nuo 4001 iki 10 000 - 33% 4. nuo 10 001 iki 50 000 - 40% 5.nuo 100 001 - 50%

tfu

tfu portretas
kad kas kitas taip kalbetu...o cia nepakaltinamas premjeras
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių