A.Kubilius: Lietuva pasiruošusi galimiems išbandymams

Galimos ekonominės problemos euro zonoje 2012 metais kelia nerimą, bet Lietuva yra neblogai pasirengusi išbandymams, antradienį sakė premjeras Andrius Kubilius.

Interviu Lietuvos radijui ministras pirmininkas sakė, kad su pirmąją krize Lietuvai pavyko susitvarkyti, o šiemet ekonomikos augimas bus vienas didžiausių visoje Europos Sąjungoje (ES).

„Tai yra akivaizdus įrodymas, kad mūsų finansų ir ekonomikos politika 2009-2010 metais buvo pagrįsta ir racionali. O metus baigiame jau žiūrėdami į 2012 metus, su šiokiu tokiu nerimu, kuris gimsta visų pirma iš to, kaip turėtume vertinti euro zonos raidą, situaciją pasaulio, tarptautinėse finansų rinkose. Galime pasakyti, kad priėmę biudžetą su vėl ta pačia nuostata neišlaidauti, su deficitu, mažesniu nei 3 proc., mes esame neblogai pasiruošę galimiems išbandymams“, - interviu Lietuvos radijui sakė premjeras.

Jo teigimu, Lietuvoje 2011 metai pasižymėjo sparčiausiu ekonomikos augimu Europos Sąjungoje, tinkamu pasirengimu antrai krizės bangai, suvaldyta „Snoro“ banko krize ir lūžiais energetikos srityje.

„Strateginis investuotojas Visagino atominės elektrinės statyboje, trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas dujų sektoriuje - jo pertvarka pagal europinį standartą, suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos ryškus pasistūmėjimas į priekį. Tai yra tie svarbiausi įvykiai, kuriuos verta prisiminti, prisimenant 2011 metus“, - sakė A.Kubilius.

Vyriausybė šiuo metu derasi su „Hitachi-GE Nuclear Energy“ dėl investicijų į Visagine planuojamą statyti naują atominę elektrinę, kuri, skaičiuojama, kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų). Premjero teigimu, šių derybų užbaigimas kitais metas yra vienas iš svarbiausių prioritetų.

„Suskystintų gamtinių dujų statybos terminale turime pasistūmėti link realių darbų. Prieš tai, baigę visus derybinius darbus tiek perkant reikalingą technologiją, tiek užsakant ir perkant dujų tiekimus“, - sakė premjeras.

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą įgyvendinanti valstybės kontroliuojama naftos produktų krovos bendrovė „Klaipėdos nafta“ iki kitų metų sausio pabaigos iš trijų užsienio bendrovių tikisi išsirinkti SGD terminalui skirto laivo statytoją.

Maždaug 200 mln. eurų vertės (690 mln. litų) terminalo pajėgumas būtų 2-3 mlrd. kubinių metrų per metus. Pagal siūlomą terminalo technologiją, numatoma, kad laivas, kurio talpyklose būtų dujos, nuolat stovėtų prie kranto, o prie jo priplauktų kitas laivas, kuris atgabentų dujų.


Šiame straipsnyje: ekonomikakrizėAndrius Kubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

babulka

babulka portretas
viespateliau, kaip pas mus gerai!

kam

kam portretas
stumti liaudziai tokia tufta...Nu aisku suprantama ,kad nekiltu panika ir panasiai,tik iskyla klausymas kas yra pasirenges,atlaikyti antraja krizes banga 2012 metais? isiklausius aisku darosi kad visiska nesamone ir makaronu kabininmas liaudziai.

Kęstas

Kęstas portretas
A. Kubilius: svarbu atlaikyti galimą euro zonos ekonomikų sulėtėjimą Gerbiamas Premjeras simuliuoja Premjero darbą ir net kalbą. Įkyrios, nerangios, varginančios frazės.Jei įsigilini, matai naivią komunistinio stiliaus propagandą, pridengiančią nusikalstamą kultūros ir ūkio griovimą, santykių su kaimynais ardymą bei piliečių supriešinimą.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių