A.Kubilius: Kaliningrado AE modelis nėra suprantamas

Kaliningrado srityje planuojamos atominės elektrinės modelis Lietuvai nėra suprantamas, pareiškė ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

Interviu Ukrainos žiniasklaidai Lietuvos Vyriausybės vadovas sakė per ankstesnį susitikimą su Rusijos premjeru Vladimiru Putinu taip ir neišgirdęs atsakymo į klausimą, kam elektra bus parduodama.

"Kaliningrado elektrinės ekonominis modelis yra kažkoks ne visai suprantamas. Praėjusiais metais aš bandžiau paklausti premjero Putino apie tai, kur gi ta elektros energija bus parduodama. Po antrojo mano bandymo kalba pasisuko į kitą pusę", - sakė A.Kubilius Ukrainos TV laidos "Aktualu". Interviu penktadienį paskelbė premjero spaudos tarnyba.

A.Kubilius taip pat teigė tikįs, kad šiemet Lietuvai pavyks rasti strateginį investuotoją į naują atominę elektrinę Visagine.

"Manau, kad šiais metais pavyks rasti strateginį investuotoją, kuris išmano technologijas, žino, kaip statomos tokios atominės elektrinės, kaip rasti pinigų tarptautinėse rinkose", - kalbėjo ministras pirmininkas.

A.Kubilius pabrėžė, kad Lietuvoje yra visa reikalinga infrastruktūra.

"Be to, turime visą reikalingą infrastruktūrą: statome senos elektrinės vietoje, todėl nereikia rūpintis infrastruktūra, tuo, kur gyvens statybininkai, ar kaip nutiesti komunikacijas iki tos vietos. Kai statoma tuščioje vietoje, visa tai brangiai kainuoja. Be to, kaip jau minėjau, rūpinamės savo rinka, žinome, kam parduosime elektros energiją. Be to, statoma ir elektros perdavimo linija iš Lietuvos į Švediją, iš Lietuvos į Lenkiją, iš Estijos į Suomiją, tai reiškia, kad mūsų rinka bus integruota į Europos rinkas. Mums viskas aišku", - kalbėjo premjeras.

Lietuva tikisi per artimiausius 10 metų kartu su Latvija, Estija ir Lenkija pastatyti naują atominę elektrinę. Šiuo metu šalies pareigūnai derasi su potencialiais investuotojais - stambiomis užsienio kompanijomis.


Šiame straipsnyje: Andrius KubiliusAEKaliningradas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas  portretas
Energetinė nepriklausomybė? Kokia kaina? Operatoriaus klaida, teroristų antpuolis, techniniai gedimai ir kitokios nuspėjamos bei šiandien nenuspėjamos problemos gali ištikti atominę elektrinę. Nėra jokių abejonių, kad tokios katastrofos atsitiks ir ateityje. Klausimas tik kada anksčiausiai ir kur. Jei atsitiks Lietuvos teritorijoje, tai kur kraustysis lietuvių tauta? Kas bus su mūsų kultūra? Dabartinė emigracija mums pasirodys pasivaikščiojimu parke tylų vasaros vakarą. Na o kiek naudos turėtume iki tos katastrofos? Praktiškai mažai. Europos Sąjunga mums neleis monopolizuoti elektros energijos rinkos Lietuvoje. Mūsų pastangos įtikinėti pasaulį, kad mes geriau nusimanome branduolinių jėgainių saugume, negu rusai yra naivios. Rusai įsigijo nemažai patyrimo Černobylio avarijoje. Sprendžiant iš amerikiečių specialistų komentarų, rusai tą patyrimą labai gerai panaudojo. Fizikos laboranto A.Kubiliaus ar net ekonomistės D.Grybauskaitės kritika atominės energetikos specialistų nesudomins. Visi supranta, kad tai tėra bandymas sustabdyti karavaną garsais. Todėl kaimynystėje turėsime kelias rusų pastatytas elektrines.Su jomis tektų konkuruoti. To dėka lietuviškos jėgainės projektas būtų nuostolingas mums, mokesčių mokėtojams. Rusai su didžiuliais plotais turi kur pigiai saugoti branduolines atliekas.Mūsų lopinėlyje tai kainuos brangiai. Vien todėl negalime konkuruoti. Atkreipkite dėmesį, kad nieko blogo nesakau apie nepriklausomą nuo rusų dujų ir elektros tiekimą Lietuvai bei alternatyviąją energetiką. Aš esu taip pat už energetinę nepriklausomybę. Bet siekti jos turime, pasverdami visus už ir prieš.

Kęstas

Kęstas portretas
Kubilinio mintys apie branduolinę fiziką: Kaip jūs nesuprantate. Mes kariaujame su rusais. Čia tinka viskas, net atominės elektrinės. Tas, kurios Japonijoje, mes vadiname saugiomis. Tas, kurias stato rusai, mes vadiname nesaugiomis. Kai pastatysim, visi kartu pasikarsim, kad nesikankinti nuo vėžio. Kodėl mes vis kariaujame su rusais? Nes nieko kito nemokame. Truputį fizikos mokėjome (laboranto lygiu), bet jau viską pamiršome.

Kęstutis Kęstui

Kęstutis Kęstui portretas
Pramerk akis ,tai ne mes su Rusais kariaujam,o jie priš mus kariauja ir jau ne vieną šimtmetį,mes tik ginamės nuo barbarų.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių