A.Kubilius: IAE uždarymui Lietuva skirs 100 mln. eurų

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui 2014-2020 metais Lietuva planuoja skirti 100 mln. eurų (345 mln. litų). Lietuvos premjeras Andrius Kubilius sako, jog didžiąją dalį uždarymui būtinų pinigų - 770 mln. eurų (2,659 mlrd. litų) - siekiama gauti iš Europos Sąjungos (ES), o iš viso tam reikės  870 mln. eurų (3 mlrd. litų).

„Pagal ir Europos Sąjungos, ir Lietuvos patvirtintą strategiją, kitame etape bendra lėšų suma, kuri būtų reikalinga, yra 870 mln. eurų tam, kad toliau nuosekliai būtų įgyvendinamas uždarymo visas projektas. Iš jų 100 mln. eurų sugeneruos pati Lietuva, o mes prašome 770 mln. eurų“, - trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Kubilius.

Premjero patarėjas Kęstutis Škiudas BNS sakė, jog tokią sumą - maždaug dešimtadalį visų išlaidų Ignalinos AE uždarymui - Lietuva skiria jau nuo 2002 metų iš nacionalinio IAE uždarymo fondo.

„Čia nėra jokios naujienos - maždaug 10 proc. visada buvo skiriama iš nacionalinio fondo, tiesiog nauji žmonės kiek susipainiojo. Mes ir toliau sakome, kad bendras poreikis yra 870 mln. eurų, tačiau apie 100 mln. eurų skirsime iš nacionalinio Ignalinos atominės elektrinės uždarymo fondo“, - BNS sakė K.Škiudas.

Kainų komisijos pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis sako, jog komisija nėra informuota, iš kokių nacionalinių šaltinių gali būti finansuojamas IAE uždarymas. Jo teigimu, teoriškai tai galėtų būti daroma per viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP), tačiau bent jau pastaruosius 5 metus, jo žodžiais, į nacionalinį IAE uždarymo fondą iš elektros tarifo nebuvo skirta nė cento.

„Fondas kol kas turi pakankamai pinigų, kurių liko uždarius Ignalinos jėgainę, ir mes sakome - jį naudokite“, - sakė D.Janulionis. Anot jo, fondas anksčiau buvo pildomas ir iš elektros tarifo, tačiau tai buvo labai maža dalis, o valstybė jį pildė iš biudžeto ir kitų šaltinių.

Nacionalinis IAE eksploatavimo nutraukimo fondas šiemet planuoja gauti 6,4 mln. litų, o 2012 metais - 8,5 mln. litų pajamų, jo išlaidos, planuojama, sieks atitinkamai 70,1 mln. ir 67,9 mln. litų. Lėšų likutis fonde 2011-ųjų pradžioje siekė 116 mln. litų, o 2012-ųjų sausio 1-ąją jis turėtų būti 56,6 mln. litų.

Premjeras dar kartą pabrėžė, kad nebeveikiančios jėgainės sėkmingas uždarymas yra bendras Lietuvos ir ES įsipareigojimas.

„Ignalinos atominės elektrinės uždarymas yra bendras Europos Sąjungos ir Lietuvos įsipareigojimas. Labai aiškiai buvo sutarta, kad Ignalinos atominės elektrinės uždarymas ir visi darbai turi būti baigti iki 2029 metų ir kad tai kainuos apie 2,9 mlrd. eurų. Dalį pinigų mes esame jau gavę, bet daugiau kaip 1,5 mlrd. eurų pagal uždarymo strategijos projektus, tų pinigų kol kas nėra. Šiuo atžvilgiu mes ir toliau tarsimės“, - teigė Vyriausybės vadovas.

Trečiadienį A.Kubilius susitinka su Europos Komisijos Generalinio branduolinės energetikos direktorato vadovu Peteriu Farossu.

Lietuvos derybininkas ir premjero patarėjas diplomatas Neilas Tankevičius BNS antradienį teigė, kad  Lietuvos derybininkams Briuselyje pristatant šalies poziciją dėl ES finansinės paramos IAE uždarymui finansuoti 2014-2020 metais, EK pareigūnai dar kartą pareiškė, kad Komisija siūlo pamažu mažinti trijų ES narių atominių elektrinių, įskaitant ir Ignalinos branduolinę jėgainę, uždarymui skiriamas lėšas.

Paskutiniai Briuselio pasiūlymai numato trijų - Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos - atominių elektrinių uždarymui skirti iš viso 500 mln. eurų. Iki šiol skelbta, kad joms gali būti skirta apie 700 mln. eurų, o vien Lietuvai - apie 300-400 mln. eurų (1-1,4 mlrd. litų) arba dar mažiau.

Be to, siūloma finansavimą uždaromoms atominėms baigti po 14 metų nuo paramos teikimo pradžios. Tai reiškia, kad Lietuvai ir Slovakijai parama būtų baigta teikti 2017 metais, o Bulgarijai - 2020 metais.

EK lapkričio pabaigoje žada oficialiai paskelbti, kiek atominių elektrinių uždarymui bus skiriama pinigų.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
kiaule su kreivu snukiu,nenustebciau jei ir ant kauno pilies dar koki stiklaini uzmautu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių