A.Kubilius: gyventojai mokesčių inspekcijai turės grąžinti iki 25 mln. litų

Gyventojai, kurie privalo sumokėti pajamų mokestį dėl pernai pritaikyto per didelio neapmokestinamųjų pajamų dydžio, Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) turės sumokėti iki 25 mln. litų.

"Bendra situacija šiuo metu yra tokia, kad gyventojai VMI turėtų grąžinti iki 25 mln. litų nesumokėtų mokesčių, o valstybė, pagal dabartinius skaičiavimus, gyventojams išmokės įvairių mokesčių permokų maždaug 10 kartų daugiau - iki 250 mln. litų", - antradienį po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite sakė premjeras Andrius Kubilius.

Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys žurnalistams sakė, jog susitikusi su A.Kubiliumi šalies vadovė pabrėžė būtinybę kuo plačiau informuoti šalies gyventojus apie mokesčių tvarkos pakeitimus.

"Didžiausia problema ne tų mokesčių buvimas, didžiausia problema ta, kad žmonės buvo neinformuoti. Dabar jau jie informuojami, bet tai yra per vėlai, tą reikėjo ir buvo būtina padaryti nuo pat pradžių", - teigė L.Balsys.

D.Grybauskaitės nuomone, aiški informacija turi būti pateikta ir dėl sumaištį visuomenėje sukėlusios privalomojo sveikatos draudimo įmokų tvarkos.

"Pripažįstu, kad galbūt ir per mažai buvo visuomenė informuojama, nors, kiek žinau iš praktikos, tokie nauji dalykai, kiek nebandysi informuoti, vis tiek, kol žmogus jų pats nepačiupinėja, tai tol tie dalykai ir nepasimato viešoj erdvėj", - po susitikimo sakė A.Kubilius.

Jis dar kartą patvirtino, kad nemokamai atostogavusiems darbuotojams privalomo sveikatos draudimo įmokos nebus skaičiuojamos, o tiems gyventojams, kurie įmokas jau sumokėjo, jos bus grąžintos.

VMI, įvertinusi 900 tūkst. Lietuvos gyventojų duomenis, paskelbė, kad 223 tūkst. žmonių valstybei turės papildomai sumokėti pajamų mokesčio, nes jiems pernai buvo pritaikytas didesnis nei priklauso neapmokestinamųjų pajamų dydis. Prognozuojama, kad tokių gyventojų bus daugiau, nes VMI dar neišanalizavo 600 tūkst. gyventojų duomenų.

VMI tokiems gyventojams suteikė galimybę mokėjimą atidėti arba išdėstyti dalimis.


Šiame straipsnyje: mokesčių grąžinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių