A.Kubilius: „Gazprom“ žadamos dujų kainos Lietuvai - ekonominis šantažas

Rusijos dujų milžinės bendrovės "Gazprom" planus nemažinti dujų kainos Lietuvai premjeras Andrius Kubilius vertina kaip ekonominį šantažą ir ketina dėl to kreiptis į Europos Komisiją (EK).

"Jeigu pasitvirtins, kad tai yra oficiali "Gazprom" pozicija, tai turėtumėm vertinti kaip ekonominį šantažą Lietuvai", - pirmadienį žurnalistams pareiškė A.Kubilius.

Anot jo, taip elgdamasi "Gazprom" gali užsitarnauti nepatikimos tiekėjos statusą.

Portalas 1diena.lt jau skelbė, kad Rusijos dujų koncernas "Gazprom" 15 proc. sumažino dujų kainą Estijai ir Latvijai, kurios įsipareigojo padidinti perkamų dujų kiekius iki lygio, kuris buvo iki krizės, penktadienį žurnalistams pareiškė Rusijos dujų holdingo valdybos vicepirmininkas Valerijus Golubevas, praneša Rusijos žiniasklaida.

"Dujų kainos latviams bus sumažintos, nes jie įsipareigojo atstatyti vartojimą iki 2007 metų lygio. Šis klausimas visiškai išspręstas. Taip pat teigiamas sprendimas priimtas ir Estijos atžvilgiu", - sakė V.Golubevas.

Tuo metu Lietuvai, anot jo, kainos 2011 metais nebus mažinamos. "Lietuvos atžvilgiu sprendimo dėl kainų mažinimo nepasiekta. Nėra pagrindo kainas mažinti Lietuvai", - pareiškė jis.

"Mes nesuprantame, kodėl Lietuva siūlo tokį trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimą. Šiuo metu Europos Komisija su mumis neveda jokių derybų dėl dujų Lietuvai", - nurodė jis.

Šiuo metu "Gazprom" yra vienintelis gamtinių dujų tiekėjas Lietuvai. Todėl "Gazprom" kartu su vokiečių "Ruhrgas", kuri yra kita pagrindinė bendrovės "Lietuvos dujos" akcininkė, tvirtina, jog tai leidžia Lietuvai, kaip izoliuotai rinkai, netaikyti trečiojo energetikos paketo tol, kol neatsiras alternatyvių dujų tiekėjų šiai šaliai.


Šiame straipsnyje: GazpromDujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomasas100

Tomasas100 portretas
Ha, tai ko noreti? kai sokinejam pries Rusija? a? dar paissikalinekim isvis uzsuk, ot tada pagyvensim....

LLL

LLL portretas
Tegul dar daugiau konservai pašokinėja prieš rusus, tai išvis užsuks. Lietuva neturi alternatyvos. Tačiau nei Kubiliui, nei jo nemąstantiems ministrams tai nedašunta.

bru

bru portretas
taigi čia taip mėgstama valdžios laisvoji rinka. kiek pardavėjas nori tiek ir prašo už prekę, o jei ji nepatinka tai graužk razinka...
VISI KOMENTARAI 58

Galerijos

Daugiau straipsnių