A.Kubilius: elektra neturėtų brangti

Energetikos ministerijos siūlymas neriboti energetikos įmonių pelno maržos neturėtų branginti elektros vartotojams, teigia premjeras Andrius Kubilius. Anot jo, visos didžiausios elektros bendrovės yra kontroliuojamos valstybės, todėl ji turi galimybę kontroliuoti jų viršpelnius.

"Noriu pabrėžti vieną dalyką - vartotojas turėtų atsiminti, kad maksimalius elektros tarifus nustato Kainų ir energetikos komisija. Kaip nebūtų reguliuojami pačių elektros gamintojų finansiniai reikalai, tarifai nuo to neturėtų keistis. Bet suteikiant galimybę maksimalią pelno normą nustatyti Kainų komisijai ir neleidžiant tos maksimalios pelno normos viršyti, tai šiuo atžvilgiu atsirastų daugiau konkurencijos tarp pačių elektros gamintojų", - ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė A.Kubilius.

Jo teigimu, visos didžiosios kompanijos - tiek elektros skirstomųjų tinklų, tiek perdavimo tinklų, tiek elektros gamybos įmonės - priklauso valstybei, ir ji turi visas galimybes "prižiūrėti, kad nebūtų siekiama kokių nors viršpelnių".

Tiesa, premjeras teigė ketinantis tartis ir su Kainų komisija, kuri reguliuoja elektros energetikos įmonių tarifus vartotojams. Toks bendras svarstymas, anot jo, numatomas kitą pirmadienį ir antradienį.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas trečiadienį sakė manantis, kad pelno reguliavimas turėtų ekonominis, ne politinis. Anot jo, turi būti reguliuojama kaina galutiniam vartotojui, o ne įmonių pelnas.

Anot jo, pagrindinis tikslas yra tarifų vartotojams mažinimas, tačiau vėliau ministras prognozavo, jog dėl brangstančios importuojamos elektros bei gamtinių dujų elektra kitais metais gali brangti 1-2 centais už kilovatvalandę.

Trečiadienį Vyriausybė savaitei atidėjo sprendimą neriboti energetikos įmonių pelno maržų.

Energetikos ministerija siūlo neriboti maržos, kuri dabar yra ne didesnė kaip 5 procentai.

Elektros energijos įstatyme dabar numatyta, kad normatyvinio pelno norma, skaičiuojama tiekėjo turto vertės, kiekvienais metais turi būti ne mažesnė kaip dešimties metų trukmės Vyriausybės vertybinių popierių aukcionų, įvykusių per paskutinius 3 metus, metinės palūkanų normos svertinis vidurkis, bet ne didesnis kaip 5 procentai.


Šiame straipsnyje: elektra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių