A.Kubilius atremia R.Rudzkio argumentus dėl AE neekonomiškumo

Premjeras atremia kai kurių ekonomikos ir finansų teoretikų, abejojančių būsimos naujos atominės elektrinės ekonomine nauda Lietuvai, argumentus. Andrius Kubilius sako, jog nauja Visagino atominė elektrinė bus ekonomiškai naudinga ir valstybei, ir visam regionui - tuo esą tiki ir Lietuvos regioniniai partneriai, dalyvaujantys projekte.

„Tikrai nesiimu vertinti visų jo (“DnB Nord„ banko vyriausiojo analitiko Rimanto Rudzkio - BNS) skaičiavimų pagrįstumo. Yra daug analizių, nereikia net skaičiuoti, o pažiūrėti OECD ar kitų tarptautinių organizacijų studijas, kuriose skelbiama, ir palyginama, kiek kainuoja elektra, pagaminta atominėse elektrinėse, įvairiose pasaulio rinkose, palyginti ir su elektra, gaminama naudojant vėją ar atsinaujinančią energetiką, ar dujas, ar kitus šaltinius. Šiuo požiūriu dar kartą noriu pakartoti, kad mes tikim šio projekto ekonomine nauda ir tikrai didele nauda, tuo taip pat tiki regiono partneriai, kurie labai aktyviai dalyvauja kompanijų lygyje - kurie skaičiuoja gryną ekonominį rezultatą. Jų atstovai labai aktyviai dalyvauja derybose, ir tai man yra svaresni argumentai nei kokie nors teoriniai skaičiavimai“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

Jis komentavo R.Rudzkio prognozę, kad naujos atominės elektrinėsgaminimos elektros savikaina bus ne mažesnė kaip 30 centų už kilovatvalandę. Be to, analitiko vertinimu, Visagino AE ne mažins, bet kels vidutinę elektros kainą, ir tai smukdys šalies konkurencingumą.

Premjeras priminė, kad R.Rudzkis nedalyvauja derybose dėl naujos atominės elektrinės statybos: „Tai akademiniai skaičiavimai, remiantis nežinau iš kur paimtais skaičiais, gali būti, kad ne visada atitinka teisybę ir tikrovę“.

„Nenoriu diskutuoti su garbingais profesoriais, žinau, kaip vyksta derybos, kokie skaičiai ten yra įvardijami ir tie skaičiai bus visiškai aiškūs ir tikslūs. Ir noriu priminti, kad “Litgrid„ vadovas Virgilijus Poderys skelbė prognozes, remdamasis rinkų analize, kad Lietuvoje 2020 metais elektros rinkos vidutinė kaina gali būti kiek daugiau nei 18 centų. Turiu pasakyti, kad šiandien vykstančios derybos, kad VAE projektas ir jame pagaminta elektros energijos kaina šios kainos atžvilgiu bus tikrai konkurencinga“, - kalbėjo premjeras.

Jo teigimu, daugiau informacijos apie naujosios AE projektą - jos kainą, paskolų dydį ir palūkanas, ir kaip jos bus grąžinamos, paaiškės baigus derybas su galimu strateginiu investuotoju ir Latvijos, Estijos bei Lenkijos energetikos bendrovėmis.

„Be abejo, kol vyksta derybos, jų pagrindiniai parametrai laikomi tam tikroje konfidencialioje tyloje, bet mes tikimės, kad derybos baigsis netrukus - viskas vyksta pagal planą, jos baigsis šių metų pabaigoje ir koncesijos sutartis, esminės akcininkų sutarties nuostatos bus tvirtinamos parlamente ir visi viską turės galimybę labai gerai žinoti“, - teigė A.Kubilius.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėVisagino AE

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
cia neatremimas o paniekinimas zmoniu zymiai protingesniu uz ji . prezidente ir seima , ministerija daro nusikaltima pries Lietuva . pasakykit kiek gavo pelno is Ignalinos atomines ir kiek islaidu ( visas islaidas nieko nepraleidziant iskaitant sleptuves , dykaduoniu ministerijas , leo afera , tyrimus , uzdaryka ir t.t ) ? . koks pelnas butu jei ivyktu nelaime atomineje ? kiek patirtu zalos lietuvos zeme ir lietuviai ? kur gyventu lietuviai ? kiek reikesa skirti ir isleisti dykaduoniams kurie rupinsis sleptuvemis ir kitais sudais ? kiek dirbs zmoniu atomineje ir kiek dirbtu jei elektra butu isgaunama is atsinaujinanciu saltiniu ( nepamirskim bedarbyste , sodra , pensijas , ismokas )? kam tiesti laida per jura i svedija jei juo nesinaudoti ? kam statyti duju saugykla jei ja neisnaudoti pilnu galingumu ? kada pradetu duoti pelna atomine ir jei butu tokios pat lesos nukreiptos i atsinaujinancius saltinius ( nepamirskim bedarbyste , sodra , pensijas , ismokas ) ? Tgul atsko i situs klausimus kubinius , prezidente , ministras ir seimo nariai kurie uz ir susilaike . po atskymu juos galima butu paduoti i teisma pazeidus priesaika .

666

666 portretas
a ir dar apie visagina ir 2000 japonu kuriu iki statybu pabaigos jei daugintusi kaip triusiai butu 10 000 - betruksta dar nuosmauku lietuvos zemeje

666

666 portretas
ai dar uzdarymo islaidos , prieziura , nu vienu zodziu su atomine islaidu be galo ko nepasakysi apie atsinaujinancius saltinius kurie tiesiog priverstu ukininkus neslepti mokeciu o tai dar vienas pliusas kaip ir tai kad viskas kas is atsinaujinanciu saltiniu gali buti perdirbta . ZMONES NEDUOKIT TIEMS NUSIKALTELIAMS APVOGT LIETUVOS . cia gyvensit jus ir jusu vaikai
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių